Metrológiai Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Mérésügy » Szerencsejáték hitelesítés

Szerencsejáték hitelesítés

Hatósági eljárások (típusvizsgálat, hitelesítés)

A szerencsejáték eszközök megfelelőségének vizsgálata „kétlépcsős” folyamat.

A típusvizsgálat célja annak eldöntése, hogy az adott típus megfelel-e a jogszabályi követelményeknek. A típusvizsgálat eredménye alapján – megfelelőség esetén –hitelesítési engedély kerül kiállításra.

A szerencsejáték eszközök típusvizsgálatát Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyelei Főosztályának Mechanikai Mérések Osztálya végzi.

A hitelesítés célja annak eldöntése, hogy az adott szerencsejáték eszköz megfelel-e az előírásoknak. Az egységes jogalkalmazási gyakorlat biztosítása érdekében a részletes végrehajtást hitelesítési előírások rögzítik. A szerencsejáték eszközök hitelesítése a hatályos HE 77 számú hitelesítési előírás sorozat megfelelő tagja szerint történik.

Az első hitelesítést a gyártást követően kell elvégeztetni, időszakos hitelesítést a 127/1991 (X. 9.) Korm. rendelet 2. melléklete szerint kétévente kell végezni, feltétele, hogy a szerencsejáték eszköz érvényes hitelesítési engedéllyel és érvényes hitelesítéssel rendelkezzen, továbbá minden tekintetben egyezzen meg az előzőleg hitelesített eszközzel. Minden olyan beavatkozás, módosítás, vagy egyéb esemény, ami a hiteles állapot megszűnését eredményezi, vagy a hitelesítési bizonyítvány adatainak megváltoztatását igényli, az eszköz újrahitelesítését (javítás utáni hitelesítését) teszi szükségessé.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai végzik a játékautomaták hitelesítését. A tevékenység a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott területi illetékességgel történik.

Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyelei Főosztályának Mechanikai Mérések Osztálya országos illetékességgel végzi a sorsoló programok, sorsoló eszközök, rulettkerekek és a kaszinóban üzemeltetett pénznyerő automaták hitelesítését.

Szakmai irányítás és felügyelet

Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyelei Főosztályának Mechanikai Mérések Osztálya:

  • Elkészíti és fejleszti a szerencsejáték céljára szolgáló eszközök hitelesítési előírásait, közreműködik a mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok mértékhitelesítőinek képzésében és vizsgáztatásában.

  • Koordinálja és felügyeli a mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok hitelesítési tevékenységét.

  • Közreműködik a panaszügyek kivizsgálásában, szakmai állásfoglalást ad.

  • Működteti a szerencsejáték adatbázisokat.

  • Felügyeli a hitelesítő laboratóriumok működését.

Hitelesítő laboratóriumok

A játékautomaták hitelesítésében való közreműködésre hitelesítő laboratórium (HL) hozható létre.

A hitelesítő laboratórium feladata a hitelesítést megelőző műszaki vizsgálatok elvégzése és a hitelesítés előkészítése a mérésügyi és műszaki biztonsági hatóság részére.

A hitelesítő laboratóriumként történő közreműködésre irányuló szándéknyilatkozatot Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyelei Főosztályának Mechanikai Mérések Osztályához írásban kell benyújtani.
 

Letölthető dokumentumok


Az utolsó módosítás dátuma: 2017-06-08