Metrológiai Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Mérésügy » Felügyeleti tevékenység

Mérésügyi szakmai felügyelet

 

A Kormány mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságként Budapest Főváros Kormányhivatalának egyes ipari és kereskedelmi ügyekben eljáró hatóságként történő kijelöléséről, valamint a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról szóló 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendeletben első fokon a mérésügyi és műszaki biztonsági feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt, másodfokon a Hivatal központi szervét jelölte ki.

A fővárosi és megyei kormányhivatal mérésügyi és műszaki biztonsági feladatköreinek gyakorlásával összefüggésben az iparügyekért felelős miniszter a szakmai irányító miniszter. A szakmai irányító miniszter irányítási feladatai ellátásában a Budapest Főváros Kormányhivatala közreműködik. A közreműködés mérésügyi területen kiterjed: 

  • A minőségirányítási rendszerében lévő eljárások, munkautasítások (Hitelesítési előírások) iratminták biztosítják a mérésügyi eljárások szakmai egységességét.

  • Végzi a területi szakigazgatási szervek etalonjainak leszármaztatását, biztosítva ezáltal a hitelesítéshez használt etalonok egységességét.

  • Végzi a mértékhitelesítők oktatását, vizsgáztatását. 

  • A hitelesítésnél használt tanúsító jelekről a BFKH gondoskodik.

  • A területi szervek átfogó, valamint témaellenőrzése elősegíti az eljárások egységes végrehajtását. 

 

 


Az utolsó módosítás dátuma: 2017-06-21