Metrológiai Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Mérésügy » Metrológia » Mértékegység átszámítások

Mértékegység átszámítások

Az - előtagok (prefixumok) nélkül használt - SI-egységek alkalmazásakor nincs szükség átszámításokra. Előfordulhat ugyan, hogy egy származtatott SI-egység többféleképpen is kifejezhető az alap- és/vagy származtatott SI-egységekkel, e változatokhoz azonban mindig azonos számérték tartozik. Az ugyanazon mennyiségre különféle prefixumokkal toldalékolt SI-egységek közti átváltás a prefixumok természetéből következően nem szorul külön magyarázatra.

A Nemzetközi Mértékegység-rendszer alkalmazása mellett is szükség lehet mértékegység-átszámításokra, mivel a világ minden országában szokásos az SI-egységek mellett más, SI-n kívüli egységek használata, amelyeknek egy részét a nemzeti szabályozások (más-más összetételben) törvényesítették és találkozhatunk az SI bevezetése elött használatos mértékegységekkel is. (A régebbi mértékegységekben közölt adatok átszámítása sokszor nem lehetséges a ma elvárt pontossággal: a hivatkozott egység nagysága változhatott az idő folyamán, esetleg nem is volt a mai elvárásoknak megfelelő pontossággal definiálva!)

E témakört érintően elsősorban a nemzetközi szabványokra (például az ISO 31-0...31-13 és az ISO 1000 szabványra), illetve a szakirodalomra kell utalnunk. Örvendetes lehetőségként újabban egyre több web-es mértékegység-átszámító oldal érhető el elektronikusan. Az alábbi hivatkozások elérhetősége és helyessége az MKEH hatáskörén kívül esik, ezért azokat mindenki a saját felelősségére használja!

Kapcsolódó külső hivatkozások:

http://www.bipm.fr/en/si/conversions.html
http://www.digitaldutch.com/unitconverter
http://www.chemie.fu-berlin.de/chemistry/general/units_en.html
http://www.megaconverter.com/Mega2/index.html


Az utolsó módosítás dátuma: 2011-09-19