Metrológiai Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Mérésügy » Laborok

A mérésügyi hatósággal együttműködő laboratóriumok

Minősítő laboratóriumok
A mérőeszközök sajátos használati körülményeire tekintettel a mérésügyi szerv (volt OMH) - az általa meghatározott feltételek teljesülése esetén - feljogosíthat más szervet az időszakos javítás utáni mérőeszköz-minősítésre. A feljogosítás alapján végzett mérőeszköz-minősítés annak hitelesítését helyettesíti (1991. évi XLV. tv. 7. § (7)).
A mérésügyi szerv a mérőeszköz és a szerencsejáték eszköz hatósági vizsgálatában való közreműködésre olyan gazdálkodó szervezetet is feljogosíthat, amelyik megfelelő szakértelemmel bíró személyzettel rendelkezik. A mérőeszköz-minősítésre feljogosító határozat ... a kiállítása napjától számított 3 évig érvényes és a jogosult kérelmére meghosszabbítható (Vhr. 6. § (7)). A mérésügyi szerv a feljogosító határozatban állapítja meg az engedélyes tevékenysége végzésének mérésügyi feltételeit, és a tevékenység felett hatósági felügyeletet, ellenőrzést gyakorol (Vhr. 6. § (8)).

Hitelesítő laboratóriumok
A mérésügyi szerv a mérőeszköz és a szerencsejáték eszköz hatósági vizsgálatában való közreműködésre olyan gazdálkodó szervezetet is feljogosíthat, amelyik megfelelő szakértelemmel bíró személyzettel rendelkezik. A  ... hitelesítő laboratóriummá nyilvánító határozat a kiállítása napjától számított 3 évig érvényes és a jogosult kérelmére meghosszabbítható (Vhr. 6. § (7)). A mérésügyi szerv a feljogosító határozatban állapítja meg az engedélyes tevékenysége végzésének mérésügyi feltételeit, és a tevékenység felett hatósági felügyeletet, ellenőrzést gyakorol (Vhr. 6. § (8)).
A mérőeszközt hitelesítést tanúsító jellel csak a mérésügyi szerv hitelesítésre feljogosított köztisztviselője láthatja el (127/1991. (X. 9.) Korm. r. 9. § (6)).

Kapcsolódó anyagok

 


Az utolsó módosítás dátuma: 2007-09-25