Kereskedelmi Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal felhívása

a vagyoni biztosíték köteles tevékenység folytatására jogosult
utazási vállalkozások számára

 

 

Tisztelt Utazási Vállalkozó!

 

Az utazásszervező és –közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII. 23.) Korm. rendelet (továbbiakban: jogszabály) szerint a vagyoni biztosíték köteles tevékenység folytatására jogosult utazási vállalkozásoknak – a meglévő biztosíték lejárati idejétől függetlenül2011. október 31-ig igazolniuk kell a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (továbbiakban: MKEH) részére a vonatkozó okiratok, nyilatkozatok csatolásával, hogy eleget tesznek a jogszabályban meghatározott 2012. évre szóló vagyoni biztosíték(ok)kal kapcsolatos követelményeknek.

 

A MKEH a korábbiakban postai úton minden érintett utazási vállalkozó részére, a vagyoni biztosítékra vonatkozó október 31-i igazolási kötelezettség kapcsán, figyelemfelhívó levelet és adatlapot küldött.

A MKEH a korábbi gyakorlatától eltérően az idei évben (hasonlóan a tavalyi évhez) az érintett utazási vállalkozások részére NEM KÜLD - a vagyoni biztosítékra vonatkozó október 31-i igazolási kötelezettség kapcsán - tájékoztató levelet és adatlapot.


Miket kell benyújtani?

Az érintett utazási vállalkozók 2011. október 31-i igazolási kötelezettségével kapcsolatos tájékoztatóink és adatlapok az alábbiak alapján a linkekre kattintva letölthetőek.

Nemzetközi és belföldi vagyoni biztosítékok igazolására vonatkozó tájékoztatónk, a kitöltési útmutató és az adatlap itt letölthető.

Nemzetközi vagyoni biztosíték igazolására vonatkozó tájékoztatónk, a kitöltési útmutató és az adatlap itt letölthető.

Belföldi vagyoni biztosíték igazolására vonatkozó tájékoztatónk, a kitöltési útmutató és az adatlap itt letölthető.

 

A MKEH felhívja a vagyoni biztosíték köteles tevékenység folytatására jogosult utazási vállalkozások figyelmét arra, hogy a 2012. évi vagyoni biztosítéko(ka)t aszerint kell igazolni, hogy az adott utazási vállalkozásnak az utazásszervezői tevékenységén belül milyen értékesítési típus(ok) folytatására van jogosultsága.

  • 12% - a jogszabály 8. § (3) bekezdés a) pontjában felsorolt értékesítési típusok (nemzetközi utazásszervezés) folytatására van jogosultsága az utazási vállalkozásnak, de charterezés nélkül.
  • 20% - a jogszabály 8. § (3) bekezdés a) pontjában felsorolt értékesítési típusok (nemzetközi utazásszervezés) folytatására van jogosultsága az utazási vállalkozásnak, és charterezhet.
  • 3% - a jogszabály 8. § (3) bekezdés c) pontjában felsorolt értékesítési típusok (belföldi utazásszervezés) folytatására van jogosultsága az utazási vállalkozásnak.

 

Segítségül, ide kattintva az is megtekinthető, hogy adott vagyoni biztosíték köteles tevékenység folytatására jogosult utazási vállalkozásnak, az utazásszervezői tevékenységen belül milyen értékesítési típus(ok)ra van jogosultsága.

Figyelem! Ha valamely utazási vállalkozás tevékenységi kört, értékesítési típust szeretne módosítani (szűkíteni), vagy a tevékenységét, engedélyét kívánja megszüntetni akkor az erre irányuló kérelmet és a szükséges okiratokat, nyilatkozatokat 2011. október 31-ig kell benyújtani az MKEH részére.

 

Hová kell benyújtani az igazolásokat?

A szükséges okiratokat, nyilatkozatokat az MKEH alábbi elérhetőségein keresztül lehet benyújtani 2011. október 31-ig.

Postai úton:

1534 Budapest BKKP, Pf: 919.

 

Személyesen az MKEH Ügyfélszolgálatán, címe:

1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39.
(térkép)

Ügyfélfogadás rendje:

hétfőtől-csütörtökig: 8:30-16:00

pénteken:               8:30-13:00

 

 

A MKEH felhívja a figyelmet arra, hogy az e-mailen történő adatszolgáltatás nem minősül elektronikus ügyintézésnek, ezért e-mailen NE KÜLDJENEK adatokat!

Az az utazási vállalkozás, amely elektronikus ügyintézés keretén belül szeretné teljesíteni az október 31-i kötelezettségét, kérjük, hogy erre a linkre kattintva: http://www.mkeh.gov.hu/E-ugyfelszolgalat figyelmesen olvassa el tájékoztatónkat és az abban foglaltaknak megfelelően járjon el!

Az az utazási vállalkozás, amely elektronikus ügyintézés keretén belül szeretné teljesíteni az október 31-i kötelezettségét, erre a linkre kattintva: http://mkeh.gov.hu/E-ugyfelszolgalat/eNyomtatvanyok  (Adatszolgáltatás menüpont a lap alján) érheti el az e-nyomtatványt és a kitöltési útmutatót.

 

További kérdések esetén kihez lehet fordulni?

A fentiekkel kapcsolatos további kérdéseikkel az alábbi ügyintézőkhöz fordulhatnak, akik készséggel válaszolnak Önöknek (az utazási vállalkozás kezdőbetűje szerinti alfabetikus sorrendben):

 

A - Et

Nyerges Márton

4585-544

Eu - Lh

Wittek Viktória

4585-566

Li – P

Nagy Viktorné

4585-543

Q – Zs (számmal kezdődő  irodák is)

Keszthelyiné Devecsai Éva

4585-540

 

Figyelem! A jogszabály 11. §-a és 11/A. §-a értelmében a vagyoni biztosítékkal kapcsolatos kötelezettség megszegése, vagy határidőre történő nem teljesítése jogkövetkezmények alkalmazását vonja maga után.

 


Az utolsó módosítás dátuma: 2011-09-27