Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió

Az elmúlt években felderített hamísítások

1. Sajnos ismét forgalomban vannak gyanúsan nehéz, üreges karkötők, melyeket belülről idegen anyaggal (esetünkben rézzel) töltöttek ki, hogy így tegyék súlyosabbá az adott "nemesfém ékszert". A karkötőben hamis belföldi 14K-os fémjelzés és esetenként hamis H (hivatal) jelzés, továbbá egy a Hatóság nyilvántartásában nem szereplő névjelzés található.

A képeken a karkötő és annak metszete, valamint a hamis névjel (HP) látható.

 

Egy másik karkötő és annak metszete.

 


2. Ugyancsak zálogházban bukkantunk rá az alábbi nyakláncra. A vizsgálat során kiderült, hogy a lánc anyaga közönséges fém, felületén vékony aranyozás, benne hamis belföldi 14K -os fémjel található-névjelzés nélküli.

Felhívjuk figyelmüket - elsősorban a zálogtevékenységgel foglalkozókét -, hogy az ilyen vagy hasonló tárgyak felbukkanása esetén különös óvatossággal járjanak el. 

 


3. Ezzel a Mária Teréziát ábrázoló érmés fülbevalóval zálogházi munkája során találkozott egyik ügyfelünk. A foglalat 14 karátos arany, melyben hivatalos belföldi magyar fémjelzés található, ám az érme, amelynek a súlya kereken egy uncia lehet, valójában valamilyen ezüst ötvözet, amely 14 karátos arannyal vastagon van befuttatva.

Valószínűsíthető, hogy ilyen érméből létezik nyaklánc, karlánc, illetve medál is. Felhívjuk figyelmüket, hogy az ilyen vagy hasonló érmével ellátott tárgyak esetében különös figyelmet fordítsanak az érme arany tartalmának vizsgálatára.

 


 

Bejelentéseiket az alábbi elérhetőségeken fogadjuk:

Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály
Nemesfém Nyilvántartási, Ellenőrzési és Vizsgálati Osztály

1089. Budapest, Bláthy Ottó u. 3-5. II. em.

Telefon: +36 1-4585-695

e-mail: nnyevo--.at.--bfkh.gov.hu

 

 

 


Az utolsó módosítás dátuma: 2022-09-07