PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió

Bróker engedély

Ügyintéző:

                                                    Telefon: (1) 4585-574
                                                    e-mail:
                                                              armstrade--.at.--mkeh.gov.hu

 

A haditechnikai eszközök és szolgáltatások kivitelének, behozatalának, transzferjének és tranzitjának engedélyezéséről valamint a vállalkozások tanúsításáról szóló 160/2011 (VIII.18.) Korm. rendelet  (a továbbiakban Korm. rendelet) szerint

Bróker tevékenység: a bróker által egy európai uniós tagállam és egy harmadik ország, illetve két harmadik ország vállalkozásai, vagy szervei között haditechnikai eszköz, vagy szolgáltatás adásvétele céljából végzett tevékenység, ideértve az üzlet megszervezését, a szerződő felek közötti közvetítést, az üzleti lehetőség jelzését a vevő, vagy az eladó részére, valamint a saját jogon történő vételt és eladást, feltéve hogy az eszközök nem kerülnek Magyarország területére.

 

Bróker engedély hatályos, bróker tevékenységre szóló tevékenységi engedély birtokában és azzal összhangban kérelmezhető.

A bróker engedély egy konkrét ügyletre és maximum 7 termékre szólhat, s a kérelemmel együtt a fogadó fél által kiállított végfelhasználói nyilatkozat benyújtása szükséges.

 

A bróker engedély 12 hónapra adható, amely kérelemre, egy alkalommal, 12 hónappal meghosszabbítható.

Az eljárás illetéke 3 000 Forint

 

A kérelem benyújtása

 

1. A bróker engedélykérelem az erre rendszeresített nyomtatvány kitöltésével nyújtható be személyesen a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Ügyfélkapcsolati Osztályán (1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39. D. épület fsz. 11-12.), vagy postai úton is megküldhető az MKEH Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság, Budapest Hadiipari és Haditechnikai Külkereskedelmi Osztálynak címezve (1534 Budapest BKKP, Pf. 919.). (Ez utóbbi esetben megcímzett válaszborítékot szükséges mellékelni).

2. A bróker engedélykérelmet 1 példányban kell benyújtani az itt letölthető nyomtatványon. Amennyiben még nem rendelkezik bróker tevékenységre vonatkozó tevékenységi engedéllyel, azzal kapcsolatban itt olvashat bővebben.

3. A kérelem számítógéppel, írógéppel illetve nyomtatott betűkkel kézírással is kitölthető.

 

 

ENGEDÉLYEK ÁTVÉTELE

 

A jóváhagyott engedélyek átvétele személyesen a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Ügyfélkapcsolati Osztályán (1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39. D. épület fsz. 11-12.) történik

Az engedélyek átvételéhez a benyújtott kérelem kérelmezői példányának bemutatása, valamint az ügyintéző személyes azonosítása (személy igazolvány, illetve – ha nem az engedélykérelmen föltüntetett ügyintéző intézkedik – meghatalmazás bemutatása) szükséges.

A postai úton érkezett kérelmek a válaszborítékon feltüntetett címre, tértivevényes küldeményként kerülnek postázásra.

 

Felhívjuk figyelmét, hogy

 

 

a Korm. rendelet 17. § (4) bekezdése értelmében a Hatóság a bróker engedélyben a Korm. rendelet 8. §-ban foglaltakkal összefüggésben nemzetbiztonsági, nemzetgazdasági érdekből vagy a végfelhasználó és a végfelhasználás ellenőrzésének céljából, az összes körülmény figyelembevételével az ügylet lebonyolítására vonatkozó eseti feltételeket határozhat meg a végfelhasználás, a továbbértékesítés, illetve a továbbadás vonatkozásában.

 

 

 

ADATSZOLGÁLTATÁS

 

A haditechnikai eszközök engedélyezési rendjének hatálya alá tartozó termékek forgalmazásáról a cégeket adatszolgáltatási kötelezettség terheli. Az adatszolgáltatás rendjéről - a megfelelő táblázatok mintájával kiegészítve - itt részletes tájékoztatás olvasható.

 

 


Az utolsó módosítás dátuma: 2017-10-12