PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Ügyintézés » Letölthető nyomtatványok » Nyílt forráskódok

Nyílt forráskódú szoftver - a LibreOffice telepítése és használata

Szoftvereszközök biztosítása a 1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozat végrehajtásához

A Kormány egyes közigazgatási szervek nemzetközi szabványon alapuló elektronikus kommunikációjának egységesítése, az együttműködés hatékonyságának javítása, valamint a költséghatékony nyílt forráskódú irodai szoftverek részarányának növelése érdekében elrendelte (1479/2011. (XII. 23.) Korm. határozat), hogy – a Honvédelmi Minisztérium és az általa irányított szervek kivételével – a Kormány irányítása alatt álló szervek az általuk szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációkészítő szoftverekkel előállított, továbbszerkeszthető vagy nem továbbszerkeszthető dokumentumokat egymás közötti elektronikus kommunikációjuk során kizárólag olyan dokumentumformátumban továbbíthatják, amely nyilvánosan hozzáférhető, korlátozás nélkül alkalmazható, nemzetközi szabványügyi szervezet által elfogadott szabványra épül. 

A fenti kormányrendeletben meghatározott feltételeknek a LibreOffice irodai programcsomag eleget tesz.

A LibreOffice nyílt forráskódú, ingyenesen és szabadon – üzleti célra is – felhasználható irodai programcsomag, amely Windows, Macintosh és Linux rendszereken egyaránt használható. Hat alkalmazásból áll:

  • Writer (szövegszerkesztő),
  • Calc (táblázatkezelő),
  • Impress (bemutatókészítő),
  • Draw (rajzoló),
  • Math (képletszerkesztő) és
  • Base (adatbázis-kezelő). 

A programcsomag Windows, Linux, és Mac OSX rendszerekre ingyenesen letölthető a következő oldalról: hu.libreoffice.org/letoeltes.

 

ODF használata régebbi Microsoft Office verzióval

A Microsoft Office 2003-as és korábbi verziói nem alkalmasak a határozatban foglalt dokumentum formátumok közül az ODF előállítására.

Ezek a szoftverek a SUN ODF-Plugin for Microsoft Office freeware kiegészítő telepítésével alkalmassá tehetők az ODF (Open Document Format) formátumú állományok megnyitására, illetve az előállított dokumentumok ODF formátumban történő mentésére.  

A kiegészítő 3.2-es verziója letölthető innen: www.nyiltformatum.gov.hu/odp-3.2-bin-windows-en-US.exe

A 3.1-es kiegészítő is elérhető: nyiltformatum.gov.hu/odp-3.1-bin-windows-en-US.exe

Fejlett ODF export-import funkciókat tartalmaz, biztosítja a Microsoft Office 2003 interoperabilitását nyílt dokumentumos környezetben.

A plugin két verziója tölthető le, 3.1 és 3.2.  A plugin támogatja az ODF dokumentumszabvány jelenlegi legutolsó, 1.2 verzióját.

OOXML használata régebbi Microsoft Office verzióval

A Microsoft Office 2003-as és korábbi verziói nem alkalmasak a határozatban foglalt dokumentum formátumok közül az Office Open XML (.DOCX, .XLSX, .PPTX) előállítására.

A kiegészítő lehetővé teszi Microsoft Office 2003-ban is az Office 2007 verzióban bemutatkozott Open XML fájlformátumú dokumentumok, munkafüzetek és bemutatók megnyitását, szerkesztését, mentését.

A konverter letölthető a következő linkről: http://www.microsoft.com/downloads/hu-hu/details.aspx?FamilyID=941b3470-3ae9-4aee-8f43-c6bb74cd1466

Segédlet az MKEH által alkalmazott nyílt dokumentumformátumokról


Az utolsó módosítás dátuma: 2012-06-19