PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Megfelelőségértékelő szervezetek kijelölése

Budapest Főváros Kormányhivatala

Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály

Műszaki Felügyeleti Osztály

1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39.
Telefon: (1) 458-5862

E-mail: mfo--.at.--bfkh.gov.hu

Rovatszerkesztő: Pethő Sándor

 

Közlemények


Tájékoztató az egyes szórakoztatási célú berendezések, létesítmények és ideiglenes szerkezetek, valamint szórakozási célú sporteszközök biztonságosságáról szóló 24/2020. (VII. 3.) ITM rendelet alkalmazásával kapcsolatos egyes kérdésekről.  A tájékoztató ide kattintva olvasható.


Tájékoztatás

Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály Műszaki Felügyeleti Osztálya, mint a játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet szerinti megfelelőségértéklő szervek kijelölő hatósága az alábbi tájékoztatást teszi közzé a 78/2003. (XI. 27.) GKM rendelet 2019. szeptember 1. utáni alkalmazásával kapcsolatban:Az időszakos ellenőrzési jegyzőkönyv tartalmi követelményei

  1. Az üzemeltető neve, címe.
  2. Az időszakos ellenőrzést végző szervezet neve, címe, valamint a megfelelőségértékelési tevékenység végzésére vonatkozó engedély száma.
  3. Az időszakos ellenőrzés helyszíne (a játszótér azonosítása).
  4. Az időszakos ellenőrzés időpontja.
  5. A játszótéri eszközök meghatározása (megnevezés, gyártó, típus, cikkszám, azonosító megjelölés, elhelyezés).
  6. Az egyes játszótéri eszközök megfelelőségének értékelése - megfelelt / részben megfelelt / nem megfelelt -, dokumentálása, nem, valamint részben megfelelőség esetében annak indokolása (fotók, rajzok).
  7. Az értékeléshez használt szabványok, előírások tételes felsorolása.
  8. Az időszakos ellenőrzési jegyzőkönyv kiadásának kelte.
  9. Az értékelés hitelességének aláírásokkal történő igazolása.

 A 24/2020. (VII. 3.) ITM rendelet szerinti megfelelőségi tanúsítvány tartalmi követelményei
 

Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály Műszaki Felügyeleti Osztálya, mint az egyes szórakoztatási célú berendezések, létesítmények és ideiglenes szerkezetek, valamint szórakozási célú sporteszközök biztonságosságáról szóló 24/2020. (VII. 3.) ITM rendelet szerinti megfelelőségértékelő szervek kijelölő hatósága az alábbiak szerint közzéteszi a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelt 3. mellékletének 2. pontja alapján a megfelelőségi tanúsítvány tartalmi követelményeit.


Tisztelt Ügyfeleink!

A kijelölő hatóság tájékoztatja az érintett kijelölt megfelelőségértékelő szervezeteket és a mutatványos berendezés kezelők oktatására jogosultságot szerzett vállalkozásokat, hogy megjelent az egyes szórakoztatási célú berendezések, létesítmények és ideiglenes szerkezetek, valamint szórakozási célú sporteszközök biztonságosságáról szóló 24/2020. (VII. 3.) ITM rendelet (a továbbiakban: ITM rendelet).

Az új ITM rendelet 2020. november 30-án lép hatályba és leváltja a mutatványos berendezések biztonságosságáról   szóló 7/2007. (I. 22.) GKM rendeletet (a továbbiakban: GKM rendelet).

A GKM rendelet alapján kiadott tanúsítványok az azokban meghatározott időbeli hatályig hatályban maradnak. Ugyanakkor a GKM rendelet alapján kijelölt megfelelőségértékelő szervezetek kijelölése hatályát veszti, valamint hatályát veszti a mutatványos berendezések biztonságos üzemeltetésével kapcsolatos oktatásra történő feljogosítás is.

Az érintett kijelölt szervezeteknek és az oktatásra feljogosított szervezeteknek a tevékenységük további folytatásához az ITM rendelet követelményei szerint új kérelmet kell benyújtaniuk a kijelölő hatósághoz.

  1. november 30-tól hatályosan módosulnak egyes megfelelőségértékeléssel kapcsolatos eljárási szabályok is, amelyeket a 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet 24/U. §-a és a 3. melléklete tartalmazza.

A kijelölési eljárásról, valamint az oktatásra történő feljogosításról szóló részletes tájékoztató a következő címen található:

https://mkeh.gov.hu/megfeleloseg/tajekoztatas-a-kijelolesi-eljarasrol

https://mkeh.gov.hu/piacfelugyeleti_muszaki/hatosagi_kepzes


Tájékoztató

A kijelölő hatóság tájékoztatja az érintetteket, hogy 2020. július 31-ei hatállyal módosul az egyes szállítható nyomástartó berendezések üzemeltetésével kapcsolatos műszaki biztonsági követelményekről és a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról szóló 35/2014. (XI. 19.) NGM rendelet.

A gázpalack, a gázhordó és a palackköteg időszakos biztonságtechnikai ellenőrzésének ciklusidejét az ADR P200 csomagolási utasítás alapján kell megállapítani, vagyis megszűnik a nemzeti eltérés az ADR-től.

Tartalmilag egyszerűsödik a Szabályzat. Csak a normatív előírásokat tartalmazza, míg a „szakma szabályai” (nem kötelező előírások) a szakági műszaki előírásokban (SZME) fognak megjelenni.


 


Az utolsó módosítás dátuma: 2023-12-04