MKEH » Tájékoztató a tényleges tulajdonosi nyilvántartással kapcsolatos kötelezettségek teljesítéséről

Tájékoztató a tényleges tulajdonosi nyilvántartással kapcsolatos kötelezettségek teljesítéséről

 

A Budapest Főváros Kormányhivatala (a továbbiakban: hatóság) felhívja a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény (a továbbiakban: Pmt.) hatálya alá tartozó szolgáltatók (a továbbiakban: Ügyfél) figyelmét arra, hogy a pénzügyi és egyéb szolgáltatók azonosítási feladatához kapcsolódó adatszolgáltatási háttér megteremtéséről és működtetéséről szóló 2021. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Afad-törvény) szerinti kötelezettségek teljesítéséhez az alábbi honlapokat, illetve e-nyomtatványt tudja használni:

  1. A Pmt. szerinti mintaszabályzat, valamint a https://mkeh.gov.hu/news/2022/07/18/tajekoztato-a-tenyleges-tulajdonosi-nyilvantartashoz-valo-hozzaferes-igenyleserol oldal is tartalmazza a tényleges tulajdonosi nyílvántartáshoz történő regisztrációhoz (AFADREG adatlap) szükséges információkat.
  2. Az Ügyfél a https://kny.nav.gov.hu/home oldalon érheti el a Tényleges tulajdonosi nyilvántartást. Ehhez a „BEJELENTKEZÉS” gombra való kattintás után, Cégkapus/Ügyfélkapus (KAÜ) azonosítást követően, a „KIVÁLASZT” gombra kattintással szükséges kiválasztani a megfelelő jogi személyt, akinek az érdekében a lekérdezés történni fog (amennyiben egy természetes személy csak egy Ügyfélnél van megadva hozzáférésre jogosultként, ott csak egy sort fog felkínálni a rendszer, ebben az esetben csak az az egy opció van, amit ki kell választani). A kiválasztást követően a „Tényleges tulajdonosi nyilvántartáshoz kapcsolódó lekérdezés” csempén a „KIVÁLASZT” gombra szükséges kattintani, ezt követően szükséges megadni a lekérdezéshez szükséges adatokat.
  3. A https://nav.gov.hu/adatbazisok/afad-tv.-szerinti-bizonytalan-es-megbizhatatlan-adatszolgaltatok oldalon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzéteszi a megbízhatatlan és bizonytalan tényleges tulajdonosi (TT) adatokkal rendelkező adatszolgáltatókat.
  4. Amennyiben az Ügyfél azt észleli, hogy a Tényleges tulajdonosi nyilvántartásból történő lekérdezés során kapott eredmény és a vásárló ügyfél azonosítása során a vásárló ügyfél által kitöltött tényleges tulajdonosi nyilatkozaton található adat eltér egymástól, különbözik, akkor az adatokban történt változásokat, eltéréseket a TTNYELT nevű e-nyomtatványon, az ÁNYK program segítségével tudja az Ügyfél ezt jelezni a NAV-nak. Ezt a nyomtatványt https://nav.gov.hu/penzmosas/PEI oldalról lehet letölteni.                                                                                               

Budapest, 2022. augusztus 18.

Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály, Nemesfémhitelesítési és Pénzmosás Felügyeleti Osztály

2022. augusztus 18.
Vissza