MKEH » Brexit! Kettős felhasználású termékek exportja

Brexit! Kettős felhasználású termékek exportja

 

Tisztelt Ügyfeleink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy megjelent  a 428/2009/EK tanácsi rendelet IIa. Mellékletének az Unióból Nagy-Britannia és Észak Írország Egyesült Királyságába kivitt egyes kettős felhasználású termékekre vonatkozó uniós általános exportengedély megadása tekintetében történő módosításáról szóló 2020/2171/EU tanácsi rendelete, azaz az EU001 Uniós Általános Exportengedély rendeltetési országainak listájába felkerült az Egyesült Királyság. A rendelet 2021. január 1-től alkalmazandó.

Megjelent  a 428/2009/EK tanácsi rendelet IIa. Mellékletének az Unióból Nagy-Britannia és Észak Írország Egyesült Királyságába kivitt egyes kettős felhasználású termékekre vonatkozó uniós általános exportengedély megadása tekintetében történő módosításáról szóló 2020/2171/EU tanácsi rendelete, azaz az EU001 Uniós Általános Exportengedély rendeltetési országainak listájába felkerült az Egyesült Királyság. A rendelet 2021. január 1-től alkalmazandó.

Az EU001 uniós általános exportengedély nem fedi le azonban az EK tanácsi rendelet II.g. mellékletében szereplő „nagyon érzékeny termékeket”. Utóbbi áruk, technológiák és szoftverek kiszállításához előzetes egyedi vagy globális export engedélyt kell kérni.

Fehívjuk a figyelmet, hogy az Írország és É-Írország Protokol értelmében Észak-Írország még min. 4 évig továbbra is igazodik néhány uniós szabályhoz, köztük a kettős felhasználású termékek exportengedélyezéséről szóló 428/2009/EK tanácsi rendelethez. Így a kettős felhasználású termékek tekintetében Észak-Írország még uniós tagállamnak tekinthető, az oda történő kiszállítás EU-n belüli szállításnak minősül, azaz csak a 428/2009/EK tanácsi rendelet IV. mellékletében felsorolt termékek lesznek – az eddigiekhez hasonlóan – engedélykötelesek (transzferengedély).

Az Egyesült Királyságba kettős felhasználású terméket szállító, a Hatóságnál eddig még nem regisztrált exportőröknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat az EU001 általános engedély használatát (illetve egyedi, globális vagy transzferengedély iránti kérelem benyújtását) megelőzően. Továbbá, az EU001 általános engedélyre történő szállításokról utólagos adatszolgáltatási kötelezettségük keletkezik. Az adatszolgáltatásról és a nyilvántartásbavételről további információt  a honlapunkon talál:

https://mkeh.gov.hu/haditechnika/kettos_felhasznalasu

 Általános Brexit tájákoztatónk: Brexit tájékoztató

https://mkeh.gov.hu/kereskedelmi/exportellenorzesi_osztaly/brexit

EU Bizottság tájékoztatója

 UK hatóság tájákoztatói: https://www.gov.uk/transition

 

2020. december 21.
Vissza