MKEH »

Idegenforgalom

 

Ellenőrök a lovardákban

25 engedély nélkül működő lovas szolgáltatót vizsgált két hét leforgása alatt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Győr-Moson-Sopron megye területén. A hatósági intézkedéseket, a telephelyekre történő bejutást minden helyszíni szemle esetében az érintett rendőrkapitányságok munkatársai biztosították.

Az MKEH Idegenforgalmi Osztálya történetében az október 10-20 közötti időszak volt az első, melynek során célirányosan, rövid idő leforgása alatt, egy teljes megye tekintetében végeztek az ellenőrök lovas szolgáltató tevékenység kapcsán összehangolt vizsgálatot. Az ellenőrzésekbe bevonták az illetékes rendőrkapitányságok munkatársait is.

A vizsgálat keretében 25 bejelentés nélküli lovas szolgáltatót kerestek meg a MKEH munkatársai. Az ellenőrök hálóján fennakadt illegálisan működő vállalkozások bírságra és jogszabályi kötelezettségük teljesítéséig, a jogosultságuk igazolásig a tevékenység gyakorlásától való eltiltásra számíthatnak. Az MKEH eltökélt szándéka, hogy akár ismételt ellenőrzésekkel és bírság kiszabásával is érvényt szerez a jogszabályi előírásoknak.

Az üzletszerű lovas szolgáltató tevékenység folytatása - azaz a lovagoltatás, a lovas oktatás, a lovas terápia, a terep- vagy túralovaglás, a fogatoztatás, a fogathajtás, a fogathajtás oktatás vagy akár a lovas bemutató - bejelentéshez és jogszabályi feltételekhez kötött. A vonatkozó szabályozás 2009. január 20. napjától hatályos és egy éves moratóriumi időt biztosított a szolgáltatóknak a szabályozás megismerésére és a jogosultságot jelentő igazolás megszerzésére. Az 1 éves moratóriumi idő alatt alig több mint 40 vállalkozás jelentkezett csak be a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalhoz. Ennek okán 2010. év folyamán az MKEH ellenőrzési tevékenységének megkezdése előtt hangsúlyozottan, több fórumon is tájékoztatta a lovas szolgáltatást végző vállalkozásokat a bejelentési kötelezettség teljesítésének szükségességéről az elmaradás lehetséges jogkövetkezményeiről. A hatóság munkatársai az idei évtől viszont már fokozatosan növekvő hangsúlyt fektetnek a jogosulatlan lovas szolgáltatók ellenőrzésére.

Lakossági bejelentések alapján már országszerte több helyszínen végeztek vizsgálatokat, a mostani ellenőrzéssorozatot például néhány héttel korábban már megelőzte egy hasonló - bár kisebb mértékű - vizsgálat, amelyet a Szentendrei-sziget és környékén ugyancsak rendőri közreműködéssel folytatott le az MKEH.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (www.mkeh.gov.hu) által kiadott igazolás megszerzése a Magyar Lovas Turisztikai Szövetség patkós minősítésének előfeltétele is, mely sok esetben az ágazathoz kapcsolódó támogatási pályázatok döntési kritériuma is lehet.

2011. november 15.
Vissza