MKEH » Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Idegenvezetői tevékenység

Kategória: Fő-oldal » Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztály » Idegenvezetői tevékenység


1. Mi szükséges az idegenvezetők nyilvántartásba vételéhez?

A Budapest Főváros Kormányhivatala (a továbbiakban:BFKH) Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztály idegenvezetői igazolványt állít ki azok részére, akik megfelelnek a tevékenység folytatásához szükséges feltételeknek.

A BFKH nyilvános adatként honlapján (www.mkeh.gov.hu) folyamatosan közzéteszi az idegenvezetői tevékenységet folytató bejegyzett szolgáltatók listáját.


2. Hol és milyen formában lehet befizetni a 10.000 Ft-os eljárási illetéket (igazolvány esetében)

 

 

 • banki átutalással a Budapest főváros Kormányhivatala számlaszámára: BFKH 10023002-00309653-00000000 , B36 Rovatkód

 

 

 • postai csekken /Csekket a 1124 Bp., Németvölgyi út 37-39. szám alatt található ügyfélszolgálatunkon (Nyitva tartás: H - Cs 8:30-16:00; P 8:30-13:00) kérhet./

 

 


3. Milyen módon lehet az idegenvezetői tevékenységgel kapcsolatos bejelentést megtenni?

 

 

 • Személyesen vagy meghatalmazott útján a 1124 Bp., Németvölgyi út 37-39. szám alatt található ügyfélszolgálatunkon (Nyitva tartás:

  https://mkeh.gov.hu/ugyintezes/ugyfelfogadas);

 

 

 • Postai úton postacímünk: 1534 Budapest, Pf.: 919/1.;

 

 

 • Területileg illetékes Kormányhivatal kormányablakán keresztül;

 

 

 • Elektronikusan Ügyfélkapun keresztül.

 

 


4. Ki folytathat Magyarországon idegenvezetői tevékenységet?

 • A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 6/B §-a alapján idegenvezetői tevékenységet az folytathat, aki a külön jogszabályban előírt idegenvezetői szakképesítéssel rendelkezik, a tevékenység folytatására irányuló szándékát a kereskedelmi hatóságnak bejelentette, ami alapján a hatóság nyilvántartásba vette, illetve hatósági igazolványt állított ki.
 • Az idegenvezetői tevékenységről szóló 33/2009. (XII.18.) ÖM rendelet 1. §. (1) bekezdése alapján az idegenvezetői tevékenységet folytató személynek idegenvezető szakképesítéssel kell rendelkeznie, továbbá az idegenvezetői tevékenység csak azon (azokon) a nyelven (nyelveken) folytatható, amely (amelyek) tekintetében az tevékenységet folytató személy nyelvvizsgát tett, vagy azzal egyenértékű nyelvismerettel rendelkezik.


5. Milyen jogszabályok vonatkoznak az idegenvezetői tevékenység folytatására?

 • Az idegenvezetői tevékenységről szóló 33/2009. (XII.18.) ÖM rendelet
 • A kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény
 • A szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény


6. Milyen tevékenységet végezhet egy idegenvezető?

A kereskedelmemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény 2. §-a alapján: \"6. idegenvezetői tevékenység: üzletszerű gazdasági tevékenység keretében a turisztikai szempontból jelentős értékeknek és egyéb látnivalóknak az azokat látogató személyek számára a helyszínen való részletes ismertetése és ehhez kapcsolódóan a látogatók számára nem ismert helyen való eligazodás érdekében általános tájékoztatás, illetve adott esetben segítség nyújtása;\"


7. Hogyan tudom ellenőrizni, hogy valaki jogszerűen gyakorolja -e az idegenvezetői tevékenységet?

A Budapest Főváros Kormányhivatala (a továbbiakban:BFKH) Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztály idegenvezetői igazolványt állít ki azok részére, akik megfelelnek a tevékenység folytatásához szükséges feltételeknek.

A BFKH nyilvános adatként honlapján (http://www.mkeh.gov.hu) folyamatosan közzéteszi az idegenvezetői tevékenységet folytató bejegyzett szolgáltatók listáját.


8. Meddig érvényes az idegenvezetői igazolványom?

A Budapest Főváros Kormányhivatala Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztály által kiállított idegenvezetői igazolványokon nincs lejárati dátum, azok visszavonásig érvényesek.


10. Van- e az idegenvezetői szakképesítő vizsga vagy a nyelvvizsga hatályának lejárata, amin túl már nem válthatom ki az igazolványomat?

Nincs, az idegenvezetői szakképesítés nem évül el, akár évekkel megszerzése után is kiváltható az igazolvány és ugyanez vonatkozik az államilag elismert nyelvvizsgákra is.


9. Mit tegyek, ha ki szeretném bővíteni egy új nyelvvel a már meglévő idegenvezetői igazolványomat?

A már kiállított igazolvány módosítása/új nyelvvel történő kiegészítése új eljárás keretében történik, ami azt jelenti, hogy új kérelmet kell beadnia, melyhez csatolnia kell a nyelvvizsga bizonyítványát, 2 db igazolványképet és a 10.000,- eljárási díj befizetéséről szóló igazolást (ilyenkor új igazolvány készül a módosított adatokkal).


11. Szükséges -e honosítanom a nyelvismeret igazolásához a külföldön szerzett érettségi bizonyítványomat/oklevelemet?

Nem.
Az idegennyelv-tudást igazoló államilag elismert nyelvvizsgáztatásról és a külföldön kiállított, idegennyelv-tudást igazoló nyelvvizsga-bizonyítványok Magyarországon történő honosításáról szóló 137/2008. (V. 16.) Korm. rendelet 14. § (1) bekezdése értelmében az idegen nyelven folytatott és befejezett tanulmányokat igazoló, államilag elismert külföldi közoktatási intézményben szerzett érettségi bizonyítvány, illetve államilag elismert külföldi felsőoktatási intézményben szerzett oklevél, az oktatás nyelve szempontjából, államilag elismert általános, egynyelvű, komplex típusú felsőfokú nyelvvizsgának felel meg.


12. Szükséges-e honosítanom a nyelvismeret igazolásához a külföldön szerzett nyelvvizsga-bizonyítványomat?

Igen.
A honosítási eljárásról bővebben az Oktatási Hivatal honlapjáról tájékozódhat (http://www.nyak.hu/doc/honositas/honositas_nyelv3.asp)


13. Szükséges erkölcsi bizonyítványt is beadni az idegenvezetői igazolvány kiváltásához?

A jelenleg hatályban lévő jogszabályok szerint az idegenvezetői igazolvány kiváltásához nem szükséges az erkölcsi bizonyítvány benyújtása.


14. Idegenvezetői GUIDE fényképes műanyag kártyám kettétört. Érdeklődöm, hogy mi a módja a kicserélésnek, hol intézhetem (internet?) és mennyibe kerül?

A Budapest Főváros Kormányhivatala (a továbbiakban: BFKH) Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztály által kiállított idegenvezetői igazolványok nem azonosak a Kamarák által 15 évvel ezelőtt kiállított fényképes könyvecske (igazolvány) + műanyag GUIDE feliratú nyakba akasztható jelvényes igazolványokkal. Természetesen a korábban kiadott fényképes könyvecske igazolványok - amennyiben szerepelnek a nyilvántartásunkban - továbbra is érvényben vannak, azonban a Kamarák által régebben kiadott GUIDE feliratú nyakba akasztható jelvényt a BFKH nem tud cserélni.


15. Hogyan tudom pótolni az elveszett /eltulajdonított /megrongálódott idegenvezetői igazolványomat?

Az új igazolványok kiállítása/pótlása kérelemre történik, melyben meg kell jelölni az előző igazolvány számot, csatolni kell hozzá 2 db igazolványképet és a 10.000,- eljárási díj befizetéséről szóló igazolást.


16. A személyi igazolványom nélkül is el lehet kezdeni a kérvényezési folyamatot?

A személyi igazolvány másolata helyett a BFKH elfogad bármilyen más fényképes hatósági igazolványt is (pl. útlevél másolatát), melyet az idegenvezetői igazolvány kérelemhez kell mellékelni.


17. Az idegenvezetői vizsgát angol nyelven tettem le, viszont rendelkezem államilag elismert német középfokú nyelvvizsgával is. Ez akkor most azt jelenti, hogy mindkét nyelven vezethetek?

A BFKH az idegenvezetői tevékenységről szóló 33/2009. (XII.18.) ÖM rendelet alapján az igazolványok nyelvhasználat meghatározásánál/kiállításánál a szakvizsga mellett elfogadja az államilag elismert nyelvvizsgákat is és eszerint állítja ki a tevékenység végzéséhez szükséges igazolványokat is. Jelen esetben a szolgáltató a Hivataltól kérelmezheti a kiállítandó igazolványon angol nyelv mellett német nyelv feltüntetését is.