MKEH » Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Anyagvizsgálati szakterület

Kategória: Fő-oldal » Nemesfém » Anyagvizsgálati szakterület


Mennyibe kerülnek a vizsgálatok?

A díjak a fémjelzési, nemesfémtartalom-vizsgálati és -hitelesítési tevékenységért, valamint az egyenértékűség megállapítási eljárásért fizetendő igazgatási szolgáltatási díjakról szóló 57/2006. (VIII. 3.) GKM rendeletben vannak meghatározva.


Tud-e a hatóság vizsgálni kész ékszert roncsolás mentesen? Ha igen, milyen módszerrel?

A hatóság a kész ékszert röntgenfluorszcens spektrometriás (XRF) mérési módszerrel tudja roncsolás mentesen vizsgálni. A vizsgálathoz hozzá tartozik a karcolás, melynek alkalmazásával mélységi (max. 50 μm) információ adható a tárgyról. A vizsgálati módszerből adódóan a mért eredmények a karcon mért anyagösszetételre vonatkoznak. Amennyiben az ügyfél nem járul hozzá a karcolás alkalmazásához akkor az eredmény megjegyzésében a „Felületre vonatkozó eredmény ” lesz feltüntetve.


Milyen módszerrel határozza meg a hatóság az arany tárgyak finomságát?<>

Arany tárgyak finomságát roncsolásos vizsgálati módszerrel, ún. tűzi elemzéssel vagy roncsolás mentesen a röntgenfluorszcens spektrometriás (XRF) vizsgálati módszerrel tudja a hatóság meghatározni. Az utóbbi esetben a módszerből adódóan a mért finomság a karcon, illetve felületen mért finomságra vonatkozik.


Tud-e a hatóság vizsgálni alacsony nemesfémtartalmú hulladék porokban nemesfémtartalmat, milyen módszerrel?

A hulladék anyagokat gyűjtési módszerrel vizsgáljuk, arany és ezüst tartalmát tűzi próbával, platina és palládium tartalmát ICP spektrometriával határozzuk meg.


Mit jelent az, hogy karcolás?

A karcolás során a tárgyat egy keményebb anyaggal kismértékű mechanikai behatásnak tesszük ki, mely után mélységi információt is kaphatunk XRF módszerrel.


Roncsolás mentes vizsgálat mit jelent?

A roncsoláson alapuló vizsgálati módszerek kivitelezése során a vizsgált tárgy egy része felhasználásra kerül, míg a roncsolás mentes vizsgálat során a tárgy teljesen épségben marad. Roncsolás mentes vizsgálat esetén a tárgynak méretkorlátozásai vannak, de a fizikai megjelenés is korlátozó tényező (pl.: porokat, oldatokat nem lehet roncsolás mentesen vizsgálni XRF módszerrel).

 


Melyik vizsgálat roncsolás mentes?

A laboratóriumban alkalmazott módszerek közül csak az XRF vizsgálat roncsolás mentes.


Milyen célja lehet a vizsgálatnak?

A vizsgálat célja lehet tájékoztató jellegű (pl. 24, 18, 14, 9 karátos aranytárgy) vagy felderítő jellegű (milyen ötvözet, mit tartalmaz stb.).


Milyen összetevőket vizsgáltassak?

A vizsgálandó komponensek száma az ötvözet fajtájától függ, tájékoztató jellegű mérések esetében célszerű az XRF vizsgálat, mely után pontosan megadható, hogy milyen vizsgálatra lehet még szükség a tárgy fémtartalmát illetően.


Hogyan kérhetem az eredményt?

Az eredményközlésben megjelenő érték, tömegszázalékban vagy ezrelékben kerül megjelenítésre a mérési módszertől függően.


Milyen jellegű tárgyak vizsgáltathatóak?

Bármilyen nemesfémet tartalmazó tárgy vizsgáltatható, de vizsgálatra kerülhetnek tömbök, öntési maradékok (öntecs), fém granulátumok, pasztillák vagy porok, de oldatok vizsgálatára is lehetőség van (pl.: ICP módszerrel).


Befektetési arany vizsgáltatható-e?

Az XRF módszer csak tiszta fém felület mérésére alkalmas, vagyis fóliázott, lakkozott minták (pl.: befektetési arany) nem vizsgálhatóak a hitelesített, zárt, csomagolás megbontása nélkül.


Nemesfémtartalmú protézis vizsgáltatható-e?

Fogprotézisek esetében higiéniai okok miatt az újraöntés szükséges, egyéb protézisek esetén külön egyeztetés szükséges.


Hány nap a hatóság vállalási határideje?

A vállalási határidőket a következő táblázat tartalmazza:

 

 

 

 

Vállalási határidő / munkanap*

 

Vizsgálat típusa

Normál

1x Sürgős

2x Sürgős

Arany, ezüst tűzi vizsgálata

5

3

1

Ezüst potenciometrikus vizsgálata

5

3

1

Platina és platinafémek gravimetriás vizsgálata

15

6

-

XRF vizsgálat

2

1

aznapi kiadás

ICP vizsgálat

15

6

-

Alacsony nemesfémtartalmú anyagok vizsgálata

15

-

-

Érme (Au, Ag) vizsgálata

5

3

-

A törvényes előírásoktól eltérő ékszerötvözetek engedélyezés előtti vizsgálata

15

-

-


*Vállalási határidő: 09.00 óra utáni átvétel esetén a beadás napja követő első munkanap.
A sürgősséggel megrendelt munkálatokat a szabad kapacitás függvényében tudja hatóságunk vállalni, azok teljesüléséért a sürgősségi díj erejéig felel.

SÜRGŐSSÉGI DÍJ 1x

Nettó díj 100 %-a

SÜRGŐSSÉGI DÍJ 2x

Nettó díj 200 %-a