PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió

 

 

TÁJÉKOZTATÓ

a konfliktusok által érintett és nagy kockázatot jelentő térségekből származó

ón, tantál, volfrám, ezek ércei és arany

uniós importőrei körében a kellő gondosság elvének megfelelő ellátási láncra vonatkozó kötelezettségekről

 

2017. május 17-én megjelent a konfliktusok által érintett és nagy kockázatot jelentő térségekből származó ón, tantál, volfrám, ezek ércei és arany uniós importőrei körében a kellő gondosság elvének megfelelő ellátási láncra vonatkozó kötelezettségek megállapításáról szóló 2017/821 európai parlamenti és tanácsi rendelet.

Az EU rendelet létrehoz egy, a kellő gondosság elvének megfelelő ellátási lánc tekintetében alkalmazandó uniós rendszert (a továbbiakban: uniós rendszer) annak érdekében, hogy korlátozza a fegyveres csoportok és biztonsági erők ón, tantál, volfrám, ezek ércei és arany kereskedelméből adódó lehetőségeit. Az EU rendelet célja, hogy szolgálja az átláthatóságot és bizonyosságot a konfliktusok által érintett és nagy kockázatot jelentő térségekből beszerzést folytató uniós importőrök, kohók és finomítók ellátási gyakorlatai tekintetében. Az EU rendelet megállapítja a kellő gondosság elvének megfelelő ellátási láncra vonatkozó kötelezettségeket az EU rendelet I. mellékletében foglalt, ónt, tantált, volfrámot vagy aranyat tartalmazó vagy abból álló ásványokat vagy fémeket behozó uniós importőrök tekintetében.

A rendelet előírásait 2021. január 1-től kell alkalmazni, tehát elegendő idő áll rendelkezésre a vállalkozásoknak arra, hogy az új szabályokat megismerjék és felkészülhessenek az alkalmazására.

Az Európai Bizottság arra bátorítja az érintett vállalkozásokat, hogy már az EU rendelet hatályba lépése előtt kezdjék el kialakítani a kellő gondosság elvén alapuló rendszerüket. Ebben segítségükre lehet

- az Európai Bizottság rövid tájékoztatója alapján készült magyar nyelvű összefoglaló;

- az EU rendelet alkalmazásában történő azonosítására vonatkozó nem kötelező iránymutatásról szóló 2018/1149 számú, 2018. augusztus 10-én megjelent EU bizottsági ajánlás,  illetve 

- az OECD útmutatása a konfliktusok által érintett és nagy kockázatot jelentő térségekből származó ásványok felelősségteljes ellátási lánca tekintetében követendő kellő gondosságról. 

Az Európai Bizottság által közzétett friss információkról folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önöket. Jelenleg az EU rendeletet még nem kell alkalmazni, az új kötelezettségeket nem jelent az Önök számára, a tájékoztató célja a figyelemfelhívás és a felkészülés elősegítése.

Addig is az alábbi oldalakon találhatnak további információkat a témában (egyelőre magyar nyelven még nem elérhetőek):

 

Az Európai Bizottság összefoglaló oldala

Twitter--.at.--Trade_EU

OECD kellő gondosság elve

 

 

Takács Attila                   osztályvezető Telefon:  (1) 4585-519
 Fax:      (1) 4585-828
E-mail: keo--.at.--bfkh.gov.hu  

 


Az utolsó módosítás dátuma: 2019-01-15