Kereskedelmi Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Kereskedelmi engedélyezés, regisztrálás » Idegenforgalmi nyilvántartások » • utazásszervező tevékenységgel kapcsolatos nyilvántartási feladatok

Tájékoztató az Idegenforgalmi Osztály által ellátott kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységek folytatásával kapcsolatos közigazgatási feladatokról

 

Utazásszervezői és –közvetítői tevékenységgel kapcsolatos külön jogszabályokban előírt bejelentés-köteles tevékenységgel összefüggő feladatok és nyilvántartási feladatok

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról szóló 320/2010. (XII. 27.) Kormányrendelet 7. § (1) és (2) bekezdéseiben, illetve a (3) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján az MKEH kereskedelmi hatóságként jár el az utazási vállalkozások bejelentésre és nyilvántartásba vételére irányuló eljárásokban, valamint a nyilvántartásban szereplő utazási vállalkozásokkal kapcsolatban ellenőrzési feladatokat lát el.

 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal által engedélyezett utazási vállalkozók listája itt olvasható.

A vagyoni biztosíték szolgáltatására szerződött hitelintézetek, illetve biztosítók listája itt olvasható.

Azon utazási vállalkozások listája, amelyeknek az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal jogerősen egy évre megtiltotta itt olvasható.

Az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység bejelentésével kapcsolatos kérdéseivel az alábbi ügyintézőkhöz fordulhat (az utazási vállalkozó kezdőbetűje szerinti alfabetikus sorrendben):

A - Et, M, N

Nyerges Márton

4585-544

Eu - L

Wittek Viktória

4585-566

O - Zs (számmal kezdődő  irodák is)

Keszthelyiné 
Devecsai Éva

4585-540

Kérdéseit a következő e-mail címen is felteheti: idegenforgalmio--.at.--mkeh.gov.hu

Formanyomtatvány:

 

Eljárás menete az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységgel kapcsolatos bejelentési és nyilvántartási eljárásokban

Utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenységet Magyarországon csak az az utazási vállalkozó folytathat, aki a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvényben, valamint a 213/1996. (XII.23.) Kormányrendeletben előírt feltételeknek megfelel, és bejelentése alapján a MKEH nyilvántartásba vette.

Bejelentését postai úton, elektronikus úton küldheti meg vagy beadhatja személyesen a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnál (1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39.). Az új vállalkozás bejelentéséhez szükséges formanyomtatványt és a nyilvántartásból való törléshez szükséges formanyomtatványt Kormányablaknál is be lehet nyújtani.

Az elektronikus ügyintézés lehetőségéről bővebb tájékoztatást itt talál:

http://www.mkeh.gov.hu/E-ugyfelszolgalat

A bejelentésnek tartalmaznia kell az utazásszervező és –közvetítő tevékenységről szóló 213/1996. (XII.23.) Kormányrendelet 2. § (2) bekezdése szerinti adatokat. A bejelentéshez szükséges formanyomtatvány az MKEH internetes oldaláról letölthető. A bejelentéshez szükséges formanyomtatvány lehetőség szerint géppel kell kitölteni és csatolni kell hozzá a vonatkozó jogszabályok szerint előírt mellékleteket, amelyeket a formanyomtatvány egyébként tételesen felsorol.

A formanyomtatvány valamennyi mezőjének kitöltése kötelezően kitöltendő! (Kivéve utazásközvetítői tevékenység esetén a vagyoni biztosítékkal kapcsolatos adatok.)

Az MKEH által lefolytatott egyes eljárásokért (nyilvántartásba vétel, adatváltozás bejelentése, nyilvántartásból való törlés) a 25/1996.(VIII.22.) NGM rendeletben meghatározott igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

A díj mértéke az alábbiak szerint alakul:

 

  • Utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység bejelentése kapcsán, a nyilvántartott adatokban történő adatváltozások bejelentése vonatkozásában, a nyilvántártásból való törlés bejelentése esetén: 10.000 Ft.

 

A díjfizetési kötelezettség készpénz-átutalási megbízással (csekken), vagy az MKEH 10032000-00282448 számú számlája javára, B36 Rovatkód megjelölésével banki átutalási megbízással teljesíthető. Az MKEH készpénzes befizetést nem fogad el, illetve visszaküld.

A díj megfizetését igazoló okiratot (csekkszelvényt illetve a banki átutalás teljesítésének igazolását) a kérelem előterjesztésekor mellékelni kell.

A díj elektronikus úton történő megfizetéséről bővebb tájékoztatást az alábbi linken talál:

 

http://www.mkeh.gov.hu/E-ugyfelszolgalat

 


A szakmai tevékenységért felelős személyre vonatkozó szabályozás változása

 

Tisztelt Ügyfeleink!

A 213/1996. Korm. rendelet 2015. szeptember 2-től hatályos rendelkezései értelmében változnak a tevékenységért felelős személyekre vonatkozó követelmények. A 2015. szeptember 2. előtti valamint a jogszabályváltozás után hatályos követelményeket az alábbi táblázatban olvashatja: 

 A szakmai gyakorlat időtartamának igazolására figyelembe vehető:
- közhiteles nyilvántartásból származó igazolás.
- más közokirat
- foglalkoztatási jogviszonyt, valamint annak időtartamát és a munkakört vagy az ellátott feladatokat egyértelműen meghatározó iratok együttese.
 
A 2015. szeptember 2-től hatályos, a szakmai tevékenységért felelős személy szakképesítésével, kapcsolódó gyakorlati idő igazolásával kapcsolatos szabályozást az alábbi linken elérhető táblázat összesíti:

Táblázat letöltése itt!

 

 

Rovatszerkesztő:
Nyerges Márton

Tel.: (1) 4585-544
Fax: (1) 4585-847
E-mail: idegenforgalmio--.at.--mkeh.gov.hu

 


Az utolsó módosítás dátuma: 2016-12-22
    Pénztárgép tájékoztató
  
 
  
 
  Felvonók üzemeltetése és ellenőrzése


  Utazási irodák nyári ellenőrzése

  Gázpalack egyszerű jogosultságszerzés
 MKEH-EFER
 
 

 

Kormányhivatalok

Kormányablak

Új Széchényi terv

Ügyfélkapu
Magyarország.hu
Termékinformációs pont
EUR-Lex

IMI
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
EU Vonal
TARIC
Közadatkereső
   CE
 
Ecopliant
 
NAV