PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió

Közraktározás

A közraktározás jelentősen hozzájárul az áru- és pénzforgalmi viszonyok fejlesztéséhez, a termelés, valamint a kereskedelem hiteligényének jobb kielégítéséhez.

Így különösen alkalmas

  • kölcsön nyújtásával a termelők, kereskedők rövidlejáratú forgóeszközigényének kielégítéséhez,
  • lehetőséget ad a termelés és felhasználás (esetleg belföldi illetve külkereskedelmi értékesítés) közötti időintervallum áthidalására,
  • módot teremthet - különösen külkereskedelmi értékesítés keretében - kedvezőbb ár illetve árfolyam elérésére,
  • fontos eszköze lehet az állami intervenciós tevékenységnek,
  • szorosan illeszkedhet a tőzsdei forgalmazásba,

amely funkciókkal jelentősen hozzájárul a nemzetgazdaság hatékonyságának, eredményeinek növeléséhez.

Jelentős szerepet tölt be a szezonalitás okozta készletezés tőkelekötésének kedvezőbb alakításához. Ennek előnyeit a gabonafélék tárolása területén a mezőgazdaság már felismerte és kiaknázza. Mind társasági, mind nemzetgazdasági szinten hasznos lenne a közraktári ügyletből adódó előnyök szélesebb körű alkalmazása az ipari-, építőipari termékek illetve az iparcikkek területén.

A közraktári tevékenység lényege az áru- törvényben meghatározott módon történő tárolása és őrzése, közraktári jegy kibocsátása, kölcsön nyújtása, majd végül az áru kiszolgáltatása. A kölcsön visszafizetési garanciája maga a letett áru értéke. A közraktári jegy olyan rendeletre szóló forgatható értékpapír, amely a közraktári szerződés alapján letétbe vett áru átvételének igazolását szolgálja, és egyben bizonyítja a kiszolgáltatásra vonatkozó követelményeket. A közraktári jegy speciális volta miatt nem tartozik az értékpapírokról szóló törvény hatálya alá, illetve a közraktár által nyújtott kölcsönnyújtás nem minősül pénzintézeti tevékenységnek.

A közraktározás szabályozását a többször módosított 1996. évi XLVIII. törvény tartalmazza. E törvény 6. § (6) bekezdése alapján a Közraktározás-felügyelet a közraktározási piac szereplőit az alábbiakról tájékoztatja:

A közraktárak felügyeletét a Budapest Főváros Kormányhivatala Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztály látja el.

Kérelemre indítható eljárások

Közraktározás-felügyeleti Biztos Szakértői Névjegyzék

Névjegyzék

Minden közraktározással, illetve közraktár alapítással, üzemeltetéssel kapcsolatos kérdésben állunk az érdeklődők rendelkezésére.

.

Cím: 1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39.
Tel.:       (1) 458-5800
Fax:       (1) 458-5847
E-mail:   kozraktari.felugyelet--.at.--bfkh.gov.hu

 

 

 

 

Rovatszerkesztő:

Békési Tamás  Tel.: 06-(1)-4585-538 Email: kozraktari.felugyelet--.at.--bfkh.gov.hu
Az utolsó módosítás dátuma: 2022-01-13