Műszaki Felügyeleti Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság » Gázfogyasztó készülékek (GAD)

Gázfogyasztó készülékek (GAD)

Összefoglaló táblázat

Szakterület rövid neve:

Gázfogyasztó készülékek

EU-s irányelv:

2009/142/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv a gázüzemű berendezésekről (2009. november 30.)

2016/426 európai parlamenti és tanácsi rendelet a gáz halmazállapotú tüzelőanyag égetésével üzemelő berendezésekről és a 2009/142/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről (2016. március 9.)

EU-s irányelv rövidítése:

GAD

Átültető magyar jogszabály:

22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet egyes gázfogyasztó készülékek kialakításáról és megfelelőségének tanúsításáról

Útmutató az irányelvhez:

Útmutató

Az irányelvhez harmonizált szabványok aktuális listája:

Szabványlista

Az oldalon a „Publications in the Official Journal” (Megjelentetések a Hivatalos Lapban) szöveg alatt a kis négyzetek közül a HU-ra kattintva PDF formában, magyar nyelven jön fel az aktuális lista.

Szakterület oldala az Európai Bizottság honlapján:

GAD oldal

Az irányelvhez kapcsolódóan az Európai Bizottsághoz bejelentett szervezetek:

bejelentett szervezetek listája

Hírek

Megjelent a gáz halmazállapotú tüzelőanyag égetésével üzemelő berendezésekről és a 2009/142/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló, AZ EUROPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS  (EU) 2016/426 RENDELETE (2016. március 9.), amely közvetlenül és kötelezően alkalmazandó valamennyi tagállamban. A rendelet követelményeit 2018. április 21-től kell alkalmazni, ez időponttól a 2009/142/EK irányelv hatályát veszti. 

 

Szakterület rövid leírása

Az egyes gázfogyasztó készülékek kialakításáról és megfelelőségének tanúsításáról szóló 22/1998. (IV. 17.) IKIM rendelet (a továbbiakban: IKIM rendelet) a 2009/142/EK irányelvet (GAD: gas appliances directive) ülteti át a magyar jogrendbe.

Az IKIM rendelet hatálya alá azok a készülékek tartoznak, amelyeket gáz halmazállapotú tüzelőanyaggal fűtenek és a készülékek főzésre, sütésre, fűtésre, melegvíz-előállításra, hűtésre, világításra, mosási célokra szolgálnak, és amennyiben a hőcsere víz közvetítő közeggel történik, legfeljebb 105 °C vízhőmérsékleten üzemel, valamint ezen feltételeknek megfelelő légbefúvásos égővel összeépített hőcserélők. Nem tartoznak az IKIM rendelet hatálya alá az ipari hőtechnikai eljárások berendezései.

A gázüzemű berendezésekről szóló irányelv hatálya nem terjed ki a kifejezetten ipari területen végzett ipari folyamatokban történő felhasználásra tervezett berendezésekre. Az ilyen és más, a gázüzemű berendezésekről szóló irányelv hatálya alól kizárt berendezésekre a gépekről szóló irányelv alkalmazandó, amennyiben annak hatálya alá tartoznak vagy azokat gépbe beépítették.

Kapcsolódó jogszabályok: -

 

Rovatszerkesztő:                                          
Szilágyi Sándor

Telefon:  (1) 4585-535
e-mail: pfo--.at.--bfkh.gov.hu

 


Az utolsó módosítás dátuma: 2017-09-04