Metrológiai Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Mérésügy » Hasznos információk » Felügyeleti tevékenység

Mérésügyi szakmai felügyelet

 

A területi mérésügyi hatóságok kormányhivatalokhoz való áthelyezése előtt a mérésügyi eljárások egységes végrehajtását az MKEH minőségirányítási rendszere biztosította. A Kormány mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságként a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról és a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról szóló 320/2010. (XII. 27.) Korm. rendeletben első fokon az illetékes területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságot, másodfokon a Hivatal központi szervét jelölte ki. A területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakigazgatási szervei, így új feladat a területi szervek szakmai felügyelete, melyet az MKEH Metrológiai Hatósága végez :

A szakmai felügyelet (irányítás) a következő elemekből áll: 

  • Az MKEH minőségirányítási rendszerében lévő eljárások, munkautasítások (Hitelesítési előírások) iratminták biztosítják a mérésügyi eljárások szakmai egységességét.
  • Az MKEH végzi a területi szakigazgatási szervek etalonjainak leszármaztatását, biztosítva ezáltal a hitelesítéshez használt etalonok egységességét.
  • Az MKEH végzi a mértékhitelesítők oktatását, vizsgáztatását. 
  • A hitelesítésnél használt tanúsító jelekről az MKEH gondoskodik.
  • A területi szervek átfogó, valamint témaellenőrzése elősegíti az eljárások egységes végrehajtását. 

Az utolsó módosítás dátuma: 2011-08-12