Metrológiai Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Mérésügy » Szerencsejáték hitelesítés

Szerencsejáték hitelesítés

Hatósági eljárások (típusvizsgálat, hitelesítés)

A szerencsejáték eszközök megfelelőségének vizsgálata „kétlépcsős” folyamat.

A típusvizsgálat célja annak eldöntése, hogy az adott típus megfelel-e a jogszabályi követelményeknek. A típusvizsgálat eredménye alapján – megfelelőség esetén –hitelesítési engedély kerül kiállításra.

A szerencsejáték eszközök típusvizsgálatát az MKEH Metrológiai Hatósága végzi.

A hitelesítés célja annak eldöntése, hogy az adott szerencsejáték eszköz megfelel-e az előírásoknak. Az egységes jogalkalmazási gyakorlat biztosítása érdekében a részletes végrehajtást hitelesítési előírások rögzítik. A szerencsejáték eszközök hitelesítése a hatályos HE 77 számú hitelesítési előírás sorozat megfelelő tagja szerint történik.

Az első hitelesítést a gyártást követően kell elvégeztetni, időszakos hitelesítést a 127/1991 (X. 9.) Korm. rendelet 2. melléklete szerint kétévente kell végezni, feltétele, hogy a szerencsejáték eszköz érvényes hitelesítési engedéllyel és érvényes hitelesítéssel rendelkezzen, továbbá minden tekintetben egyezzen meg az előzőleg hitelesített eszközzel. Minden olyan beavatkozás, módosítás, vagy egyéb esemény, ami a hiteles állapot megszűnését eredményezi, vagy a hitelesítési bizonyítvány adatainak megváltoztatását igényli, az eszköz újrahitelesítését (javítás utáni hitelesítését) teszi szükségessé.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságai végzik a játékautomaták hitelesítését. A tevékenység a 320/2010 (XII. 27.) Korm. rendelet 1. mellékletében meghatározott területi illetékességgel történik.

Az MKEH Metrológiai Hatósága országos illetékességgel végzi a sorsoló programok, sorsoló eszközök, rulettkerekek és a kaszinóban üzemeltetett pénznyerő automaták hitelesítését.

 

Szakmai irányítás és felügyelet

Az MKEH Metrológiai Hatósága:

 • Elkészíti és fejleszti a szerencsejáték céljára szolgáló eszközök hitelesítési előírásait, közreműködik a mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok mértékhitelesítőinek képzésében és vizsgáztatásában.
 • Koordinálja és felügyeli a mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságok hitelesítési tevékenységét.
 • Közreműködik a panaszügyek kivizsgálásában, szakmai állásfoglalást ad.
 • Működteti a szerencsejáték adatbázisokat.
 • Felügyeli a hitelesítő laboratóriumok működését.

 

Hitelesítő laboratóriumok

A játékautomaták hitelesítésében való közreműködésre hitelesítő laboratórium (HL) hozható létre.

A hitelesítő laboratórium feladata a hitelesítést megelőző műszaki vizsgálatok elvégzése és a hitelesítés előkészítése a mérésügyi és műszaki biztonsági hatóság részére.

 

A hitelesítő laboratóriumként történő közreműködésre irányuló szándéknyilatkozatot a Metrológiai Hatósághoz írásban kell benyújtani.
 

 

Letölthető dokumentumok


  Az utolsó módosítás dátuma: 2014-07-02
      Pénztárgép tájékoztató
    
   
    
   
    Felvonók üzemeltetése és ellenőrzése


    Utazási irodák nyári ellenőrzése

    Gázpalack egyszerű jogosultságszerzés
   MKEH-EFER
   
   

   

  Kormányhivatalok

  Kormányablak

  Új Széchényi terv

  Ügyfélkapu
  Magyarország.hu
  Termékinformációs pont
  EUR-Lex

  IMI
  Nemzeti Közszolgálati Egyetem
  EU Vonal
  TARIC
  Közadatkereső
     CE
   
  Ecopliant
   
  NAV