Metrológiai Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Mérésügy » Felügyeleti tevékenység

Mérésügyi szakmai felügyelet

 

A területi mérésügyi hatóságok kormányhivatalokhoz való áthelyezése előtt a mérésügyi eljárások egységes végrehajtását az MKEH minőségirányítási rendszere biztosította. A Kormány mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságként a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalról és a területi mérésügyi és műszaki biztonsági hatóságokról szóló 320/2010. (XII. 27.) Korm. rendeletben első fokon a mérésügyi és műszaki biztonsági feladatkörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalt, másodfokon a Hivatal központi szervét jelölte ki.

A fővárosi és megyei kormányhivatal mérésügyi és műszaki biztonsági feladatköreinek gyakorlásával összefüggésben az iparügyekért felelős miniszter a szakmai irányító miniszter. A szakmai irányító miniszter irányítási feladatai ellátásában a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közreműködik. A közreműködés mérésügyi területen kiterjed: 

  • Az MKEH minőségirányítási rendszerében lévő eljárások, munkautasítások (Hitelesítési előírások) iratminták biztosítják a mérésügyi eljárások szakmai egységességét.
  • Az MKEH végzi a területi szakigazgatási szervek etalonjainak leszármaztatását, biztosítva ezáltal a hitelesítéshez használt etalonok egységességét.
  • Az MKEH végzi a mértékhitelesítők oktatását, vizsgáztatását. 
  • A hitelesítésnél használt tanúsító jelekről az MKEH gondoskodik.
  • A területi szervek átfogó, valamint témaellenőrzése elősegíti az eljárások egységes végrehajtását. 

Az utolsó módosítás dátuma: 2015-04-16
    Pénztárgép tájékoztató
  
 
 MKEH-EFER
 
 

Kormányhivatalok

Kormányablak

Új Széchényi terv

Ügyfélkapu
Magyarország.hu
Termékinformációs pont
EUR-Lex

IMI
Nemzeti Közszolgálati Egyetem
EU Vonal
TARIC
Közadatkereső
   CE
 
Ecopliant
 
NAV
 
  
 
  Felvonók üzemeltetése és ellenőrzése


  Gázpalack egyszerű jogosultságszerzés