PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió

 

 Kovács Anikó

osztályvezető

1124 Budapest, Németvölgyi út 37-39.
Telefon:  (1) 458-5599
Fax:        (1) 458-5869
E-mail cím: exportcontrol--.at.--bfkh.gov.hu
 

Tisztelt Ügyfeleink!

 

Ezen az oldalon szeretnénk a Brexit-tel kapcsolatos tájékoztatást nyújtani a kettős felhasználású termékekkel foglalkozó hazai Exportőrök számára.

2019.03.07.

Brexit ellenőrző lista kereskedők számára.

 

2019.02.20.

Tekintettel annak kockázatára, hogy az Egyesült Királyság az idén március 30-án megállapodás nélkül léphet ki az EU-ból (a „megállapodás nélküli kilépés”), az Európai Bizottság 2019. február 18-án sajtóközleményt tett közzé, amely szerint fokozza az uniós vállalkozásoknak szóló, a megállapodás nélküli brexittel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét a vámügyek és a közvetett adók, így a héa területén.

 

2019.02.05.

Az Egyesült Királyság 2017. március 29-én az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikkének megfelelően bejelentette az Unióból való kilépésre vonatkozó szándékát. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a kilépésről rendelkező megállapodás megerősítése nem történik meg (no-deal Brexit), az Egyesült Királyságra az Unió elsődleges és másodlagos joga 2019. március 30. naptól fogva nem lesz alkalmazandó. Az Egyesült Királyság ekkor harmadik országgá válik. Az egyeztetések jelenlegi állása szerint ez utóbbi fogatókönyv a valószínű. Egy megállapodás nélküli Brexit esetén tehát a kettős felhasználású termékek kivitele az Egyesült Királyságba engedélykötelessé válik (428/2009/EK tanácsi rendelet).

Figyelemmel arra, hogy az Egyesült Királyság részes fele a tárgyban kötött nemzetközi szerződéseknek, tagja nemzetközi non-proliferációs rendszereknek és maradéktalanul eleget tesz az ezekből fakadó kötelezettségeknek, valamint fontos rendeltetési ország az Unióban gyártott kettős felhasználású termékeknek, a Európai Unió Bizottsága előkészített egy rendelet-tervezetet, amely felvenné az Egyesült Királyságot az EU001 számú uniós általános exportengedély hatálya alá tartozó célországok jegyzékébe. A módosítás egy megállapodás nélküli kilépés esetén, a kiválással, várhatóan 2019. március 30-án lépne hatályba.

Az Egyesült Királyságba szállító, eddig még nem regisztrált exportőröknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat és az EU001 általános engedélyre történő szállításokról adatszolgáltatási kötelezettségük keletkezik (13/2011. (II.22.) Korm. rendelet). További információt a nyilvántartásba vételről és az adatszolgáltatás menetéről a honlapunkon talál: http://mkeh.gov.hu/haditechnika/kettos_felhasznalasu

Az EU001. számú Uniós Általános Engedély továbbra sem terjedne ki a 428/2009/EK tanácsi rendelet II.g. mellékletében felsorolt termékekre. Utóbbiak esetében előzetes engedélyeztetésre lesz szükség.

(A rendelkezés nem alkalmazandó, amennyiben hatályba a lép az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikkének (2) bekezdése alapján az Egyesült Királysággal megkötött megállapodás. Ebben az esetben átmeneti rendelkezések lesznek érvényben 2020. december 31-ig, amely időszak végéig – a jelenlegi gyakorlatot folytatva – nem szükséges engedély a kettős felhasználású termékek UK-be történő szállításához, ide nem értve a tanácsi rendelet IV. mellékletében meghatározott termékek transzferét.)

 

Az EU Bizottság Brexit-tel kapcsolatos információs oladala: https://ec.europa.eu/info/brexit_en

Közlemény behozatali/kiviteli engedélyezéssel kapcsolatosan (2018. január 25.)

Az EU Bizottság cselekvési terve

Brexit Preparedness Seminar előadás anyaga (Council Working Party "Article 50")

A NAV honlapján további Brexit információk a következő linken találhatók: https://www.nav.gov.hu/nav/vam/BREXIT

UK hatóság „no-deal Brexit” tájékoztatása az exportőrei számára: https://www.gov.uk/government/publications/exporting-controlled-goods-if-theres-no-brexit-deal/exporting-controlled-goods-if-theres-no-brexit-deal

 

Exportellenőrzés Osztály

Budapest Főváros Kormányhivatala

Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály

Telefonszám: + 36 1 4585 583

E-mail: exportcontrol--.at.--bfkh.gov.hu


 

Rovatszerkesztő:

Tóth Eszter

Telefon:  (1) 458-5583
Fax:       (1) 458-5869
E-mail: exportcontrol--.at.--bfkh.gov.hu

 

 

 


Az utolsó módosítás dátuma: 2019-03-13