PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Haditechnika, exportellenőrzés » Haditechnikai külkereskedelem » Polgári rendeltetésű lőfegyverek


II. Polgári rendeltetésű lőfegyverek, valamint a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök forgalmának engedélyezése

Ügyintéző:
Simanecz Tünde
főtanácsos

Telefon: (1) 458-5577  
E-mail: simanecz--.at.--mkeh.gov.hu
            armstrade--.at.--mkeh.gov,hu

 

A polgári rendeltetésű kézi lőfegyverek (beleértve a lég- és Flobert fegyvereket, gáz és riasztó, továbbá a sörétes sport és vadászfegyvereket, stb.), valamint a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök külkereskedelmi forgalmazásával kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket a 110/2004. (IV. 28.) Korm. rendelet tartalmazza.

Ennek értelmében:

a./ Európai Gazdasági Térség (EU+Lichtenstein, Norvégia, Izland) tagállamai viszonylatában a 16/2004 (II.6.) Korm.rendelet alá nem tartozó polgári rendeltetésű kézi lőfegyverek, valamint közbiztonságra különösen veszélyes eszközök külkereskedelmi forgalmazása MKEH engedély nélkül történik.

b./ Európai Gazdasági Térségen (EU+Lichtenstein, Norvégia, Izland) kívüli országok viszonylatában az alábbi MKEH engedélyek megszerzése szükséges:

- behozatal és reexport: tevékenységi* és forgalmi engedély
- kivitel: forgalmi engedély a 110/2004.(IV.28.) Korm. rendelettel összhangban.

*Megjegyzés: Az MKEH Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóság Kereskedelmi Osztálya az illetékes.

A fenti eszközök külkereskedelmével kapcsolatos engedélyezés eljárási rendjét a gazdasági és közlekedési miniszter módosított 67/2004./IV.28.) GKM rendelete szabályozza. Az engedélykérelmek a hivatkozott GKM rendelet 1. számú melléklete szerinti itt letölthető formanyomtatványon nyújthatók be két példányban. (A korábban alkalmazott B.7300-560 számjelű nyomtatvány a továbbiakban nem használható.)

Lásd még az MKEH honlapján a Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóság Kereskedelmi Osztálya tájékoztatóját.

Figyelem!

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a polgári rendeltetésű fegyverekkel kapcsolatos hazai szabályozást a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. Törvény és az annak végrehatásáról rendelkező 253/2004. (VIII. 31. ) Korm. rendelet tartalmazza. További fontos rendelkezések találhatók a 31/2006 (VI.1.) GKM rendeletben, mert e rendelet előírásai szerint kell az importból származó fegyvereket és lőszereket a bevizsgálást igazoló jelzésekkel ellátni.

A közbiztonságra különösen veszélyes eszközökkel (kések, könnyfakasztó gázspray stb.) kapcsolatos hazai jogszabályi előírásokat a 175/2003. (X. 28.) Korm. rendeletet szabályozza.

 


Az utolsó módosítás dátuma: 2011-11-02