MKEH » Tájékoztató a kockázatértékelés elkészítésére kötelezett nemesfémmel kereskedő, árukereskedő és kulturális javakkal kereskedő, valamint azokat közvetítő Ügyfeleink számára a Nemzeti Kockázatértékelésről

Tájékoztató a kockázatértékelés elkészítésére kötelezett nemesfémmel kereskedő, árukereskedő és kulturális javakkal kereskedő, valamint azokat közvetítő Ügyfeleink számára a Nemzeti Kockázatértékelésről

 

A nemzetközileg is elfogadott elvárásoknak megfelelően egy adott országnak szükséges azonosítania, megvizsgálnia, megértenie és kezelnie a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozás kockázatait. A nemzeti kockázatértékelés célja, hogy egy olyan – nemzetközi követelményeknek is megfelelő – ismeretanyag álljon a pénzügyi és a nem pénzügyi szolgáltatók rendelkezésére, amely alapján a szolgáltatók a saját tevékenységi körülményeiken alapuló, specifikus kockázatértékelésük elkészítése során a nemzeti szinten azonosított kockázatokat figyelembe tudják venni.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni intézményrendszer célja, hogy hatékonyan megelőzze, valamint megakadályozza a bűncselekmények elkövetéséből származó vagyonok tisztára mosását és fellépjen a terrorizmus támogatása ellen. A bűnözésből származó bevételek eredetének leplezése, valamint a jogszerűtlen, illetve a jogellenesen szerzett pénzek terrorista célokra való felhasználása veszélyezteti a pénzügyi és a nem-pénzügyi rendszer iránti bizalmat, e rendszerek stabilitását.

A 2017. évi Nemzeti Kockázatelemzés felülvizsgálata során készült el a Nemzeti Kockázatértékelés 2022. évi változata, mely elérhető a hatóság nyilvántartásában szereplő nemesfémmel kereskedő, árukereskedő, valamint kulturális javakkal (műalkotásokkal, régiségekkel) kereskedő, vagy azokat közvetítő Ügyfeleink számára.

Felhívjuk a szolgáltatók figyelmét, hogy titoktartási nyilatkozat ellenében, elektronikus formában, a http://mkeh.gov.hu/E-ugyintezes/eNyomtatvanyok oldalon, az „E-nyomtatványok”, menüpontban, az MKEH035 e-nyomtatvány kitöltésével és beküldésével kérhetik a felügyeletet ellátó hatóságtól a Nemzeti Kockázatértékelést, melyet Ügyfélkapun illetve Cégkapun keresztül küld el részükre a hatóság.

Budapest, 2023. január 18.

Budapest Főváros Kormányhivatala

Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály

Nemesfémhitelesítési és Pénzmosás Felügyeleti Osztály

2023. január 18.
Vissza

 

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie ! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges.