MKEH » Online pénztárgép - tájékoztatás

Online pénztárgép - tájékoztatás

 

Felhívjuk az online pénztárgép forgalmazók és adóügyi ellenőrző egység gyártók figyelmét, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján tájékoztatást tett közzé az azonnali fizetési rendszerben (AFR) teljesített fizetések pénztárgépben történő rögzítéséről, amely az alábbi linken elérhető:

NAV - Tájékoztatás az azonnali fizetési rendszerben (AFR) teljesített fizetések pénztárgépben történő rögzítéséről (gov.hu)

A tájékoztató a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ajánlását tartalmazza az online pénztárgép forgalmazók, szervizek és műszerészek számára a pénztárgép elvárt működéséről az azonnali fizetési rendszerre (AFR) épülő fizetési megoldások használatával teljesített fizetések pénztárgépben történő rögzítésének módjáról.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján közleményt jelentetett meg a naplóállomány-ellenőrző séma (XSD-állomány) változásáról, amely az alábbi linken elérhető:

NAV - Közlemény az onlinepénztárgép-gyártók és -forgalmazók számára a naplóállomány-ellenőrző séma (XSD-állomány) változásáról (gov.hu)

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal elkészítette az online pénztárgépek naplóállományait ellenőrző séma 6.6.5-ös (2021.01.20.) verzióját, ami a NAV honlapjáról XSD-formátumban letölthető.

A folyamatban lévő fejlesztésekben ezt a verziót kell használni.

Az új verzióban az egyéb fizetőeszköz nevének bejegyzésére szolgáló FEN-mező kibővült az AFR-értékkel. Az AFR-érték az azonnali fizetési rendszerben teljesült fizetések rögzítésére szolgál. Az azonnali fizetések pénztárgépi rögzítéséről szóló információk külön tájékoztatóban szerepelnek:

https://nav.gov.hu/nav/ado/online_penztargepek_friss/Tajekoztatas_az_azonn20210118.html

Az XSD-állomány új verziójának közzététele a már üzembe helyezett pénztárgépek működését nem befolyásolja, az üzemeltetőknek nincs teendőjük.

Az XSD-állománnyal kapcsolatos észrevételeket vagy kérdéseket a NAV OPG Helpdesk e-mail-címén (opg.helpdesk@nav.gov.hu) várják a NAV munkatársai.

BFKH Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály

2021. február 11.
Vissza