MKEH »

Sajtóközlemény

 

A Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság (a továbbiakban: NEHITI), valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (a továbbiakban: NAV) Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága szervezésében, a NAV Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatósága bevonásával 2016. május 4-én és 2016. május 5-én közös ellenőrzés lefolytatására került sor egy budapesti ékszerkereskedésben, mely magát „fantázianéven” az egyik közösségi oldalon is reklámozta.

Az ellenőrzés előzményeként a NEHITI ellenőrei a weboldalon „fantázianevet” használó vállalkozót beazonosították, majd az adatok ismeretében megállapították, hogy nemesfémmel kapcsolatban elektronikus kereskedelemre való jogosultsággal nem rendelkezik, továbbá alapos gyanú merült fel arra nézve is, hogy az általa forgalmazott nemesfém tárgyak nem felelnek meg a Magyarországon hatályos kereskedelmi forgalomba hozatalhoz szükséges jogszabályi előírásoknak. Ezért felvették a kapcsolatot a NAV illetékes munkatársaival egy közös ellenőrzés megszervezése érdekében.

 

A helyszíni ellenőrzés próbavásárlással indult, mely során a NAV munkatársai a vásárolt ékszerekről nem kaptak adóügyi bizonylatot.

Ezt követően a NEHITI munkatársai a helyszínen lefoglalták a próbavásárlással érintett, fémjelzés nélküli aranynak látszó 27,9 gramm ékszert és további a NEHITI hatáskörébe tartozó jogsértéseket (háromszázezer forintot elérő vagy meghaladó összegű ügyleti megbízás teljesítésekor egyszerűsített ügyfél-átvilágítás elmulasztása; fémjelzetlen tárgyakról naprakész nyilvántartás vezetésének elmulasztása; közösségi oldalon található hirdetési felületen az adatszolgáltatás elmulasztása) állapítottak meg, mely következtében az ügyféllel szemben a NEHITI közigazgatási eljárást indított.

 

Az ellenőrzés során továbbá cca. 2,6 kg – közel 16 millió forint értékű – olyan aranynak látszó ékszer került előtalálásra, mely a jogtulajdonos engedélye, hozzájárulása nélkül készült hamisítvány, ezért azokat az iparvédelmi jogok megsértése miatt, mint szabálysértés és bűncselekmény elkövetésének tárgyait, tárgyi bizonyítási eszközeit a NAV munkatársai lefoglalták és szabálysértési, valamint büntető feljelentést tettek.

 

Az ékszerkereskedő a fentieken túl az adóügyi bizonylat kiállításának elmulasztása, valamint a NEHITI által tett megállapítások alapján több százezres mulasztási és pénzbírságra számíthat.

A NEHITI ezúton is felhívja a vásárlók figyelmét, hogy amennyiben interneten kívánnak ékszert vásárolni fokozott körültekintéssel járjanak el, vásárlás előtt győződjenek meg arról, hogy

  • Ø a vállalkozás szerepel-e a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Nemesfémvizsgáló és Hitelesítő Hatóság által vezetett közhiteles nyilvántartásban

A nemesfémes vállalkozásokról vezetett nyilvántartás a Hivatal honlapján az alábbi címen található meg:

http://mkeh.gov.hu/hivatal/kozerdeku_adatok_2013/tevekenysegre_mukodesre_vonatkozo_adatok/nyilvantartasok, valamint

 

  • Ø az ékszerek el vannak-e látva a forgalmazáshoz szükséges fémjellel és névjellel.

A hatályos fémjelek rajzolatai a Hivatal honlapján az alábbi címen találhatóak meg: http://mkeh.gov.hu/nemesfemvizsgalat/hasznos/Femjelek_rajzolatai

2016. június 6.
Vissza