Haditechnikai és Exportellenőrzési Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Nemesfémvizsgálat » Névjel engedélyezés

Nemesfém Nyilvántartási, Ellenőrzési és Vizsgálati Osztály

1089 Budapest, Bláthy Ottó u. 3-5. 
I. em. 155. szoba

Telefonszámok:

Tel: +36 1 4585-695

Telefax szám: +36 1 210-2171

E-mail cím: nnyevo--.at.--bfkh.gov.hu

A Nyilvántartási szakterület munkatársainak elérhetőségei: 

Paulovics Krisztina

engedélyezési referens

Telefon: (1) 4585-676

Marik Anikó

engedélyezési referens

Telefon: (1) 4585-686

Nagy Elvira

engedélyezési asszisztens

Telefon: (1) 4585-688

 

Névjel engedélyezés

A fémjelzési kötelezettség alá tartozó nemesfém tárgyat Magyarország területén történő gyártás esetében a készítő, a külföldről Magyarország területén történő forgalomba hozatal céljából behozott nemesfém tárgy esetében a kereskedő köteles ellátni saját, hatóság által engedélyezett névjelével.

A hatóság a nemesfém tárgyakkal kapcsolatos hatósági feladatokról és hatósági eljárási szabályokról, valamint a nemesfém tárgyak készítésének és díszítésének szabályairól szóló 508/2017. (XII. 29.) Korm. rendelet alapján a nemesfém tárgyat készítő, illetve az azzal kereskedő részére engedélyezi a mással nem összetéveszthető névjel használatát.

A nemesfém készítő és az azzal kereskedő a tevékenység megkezdésére vonatkozó bejelentés előterjesztésével egyidejűleg, vagy azt követően, köteles a hatóságtól a névjel engedélyezését kérni az MKEH031 Névjel engedélyezési kérelem ÁNYK e-nyomtatvány benyújtásával. A névjel a készítő, kereskedő azonosítására szolgáló egyedi azonosító jel. A nemesfém tárgy készítőjének és kereskedőjének csak egyféle névjel használatát lehet engedélyezni.

Az egyedi azonosító kiválasztását megelőzően, az egyezőség elkerülése érdekében javasoljuk, hogy Budapest Főváros Kormányhivatala Kereskedelmi, Haditechnikai, Exportellenőrzési és Nemesfémhitelesítési Főosztály Nemesfém Nyilvántartási, ellenőrzési és Vizsgálati Osztály munkatársával (Tel.: 06 (1) 4585-676; 06 (1) 4585-688) szíveskedjenek egyeztetni.

A névjel engedélyezett használója a névjelbeütő szerszámait többféle nagyságban is elkészíttetheti. Az elkészült névjelbeütő szerszámokat használatba vétel előtt próbanyomat és nyilvántartás céljából a hatóságnak be kell mutatni. Ha a lenyomat nem egyezik az engedélyezett névjellel, a hatóság a névjel beütésére szolgáló eszközt használatra alkalmatlanná teszi. A névjelben alkalmazható azonosító karaktereket a készítő vagy a kereskedő javaslatára a hatóság határozza meg arra figyelemmel, hogy a névjel alakja és rajza más névjeltől vagy fémjeltől egyértelműen megkülönböztethető legyen. Fentiek miatt a névjel lenyomat meghatározásánál lényeges szempont, hogy olyan karakterek kerüljenek kiválasztásra, amelyek más névjellel nem téveszthetőek össze.

Tájékoztatjuk továbbá tisztelt Ügyfeleinket, hogy a névjel engedélyezésére vonatkozó kérelmet csak abban az esetben hagyja jóvá a hatóság, amennyiben a karakterek megfelelően olvashatóak, egyértelműen beazonosíthatóak az egyediség biztosítása és az egyezőség kizárhatósága érdekében. Ennek érdekében ajánljuk, hogy a névjel lenyomat javaslat min. 2, max. 3 darab karakterből álljon.

Amennyiben a Névjel engedélyezési kérelem e-nyomtatványon az igényelt névjel karakterei nem jeleníthetők meg, akkor a kérelemhez külön elektronikus dokumentum csatolható, mely tartalmazzaaz igényelt névjel karaktereinek bemutatását.

A hatóság a feltételeknek megfelelő kérelem esetén a névjel engedélyezéséről határozatot hoz.

A névjel beütésére szolgáló szerszámot a Budapest Főváros Kormányhivatala Nemesfém Nyilvántartási, Ellenőrzési és Vizsgálati Osztályánál kell bemutatni lenyomatvételre.

A névjel használatának engedélyeztetési díja 8.400 Ft

 

Letölthető nyomtatványok:

A Névjel engedélyezési kérelem vonatkozásában rendszeresített e-nyomtatvány az alábbi linken érhető el:


Rovatszerkesztő:

Értékes László

Telefon:  06 (1) 4585-667
E-mail: npfo[kukac]bfkh.gov.hu

 

 


Az utolsó módosítás dátuma: 2023-05-25