Metrológiai Hatóság
Hasznos információk
PDF verzió
Nyomtatóbarát verzió
MKEH » Mérésügy » Hasznos információk » EU közösségi tanúsító jel

Mi az európai közösségi első hitelesítés tanúsító jel?

 

Az Európai Unióban első hitelesítést nyert mérőeszközökön az ezt tanúsító ún. "közösségi első hitelesítési jel"-nek kell szerepelnie. A jel alakját a 71/316/EGK közösségi irányelv és az azt honosító gazdasági miniszteri 6/2001. (III. 19.) rendelet (a mérőeszközökről és azok mérésügyi ellenőrzéséről) részletesen leírja.
E szerint a közösségi (uniós) első hitelesítési jel két részből áll:

  • az egyik egy kis "e" betű, benne a hitelesítő szervezet azonosítására szolgáló országjelölő betűjellel (Magyarország esetében: H), esetleg az országon belüli intézményazonosító számmal, valamint a hitelesítést végző köztisztviselő egyéni számával,
  • a másik a hitelesítés évének két utolsó számjegye, zárt hatszögbe foglalva.

A példában a magyarországi hitelesítő szerv 8-as számú hitelesítője által 2004-ben felhelyezett közösségi első tanúsítási jel látható (kb. kétszeres méretben):

Megjegyzés: A közösségi típusvizsgálaton, közösségi első hitelesítésen vagy közösségi egyedi hitelesítésen az Európai Unió bármely tagországában megfelelt mérőeszköz e törvény és a végrehajtására kiadott rendeletek alkalmazásában hitelesnek minősül, és belföldi forgalomba hozatala után rá a hiteles mérőeszközökre vonatkozó jogkövetkezményeket kell alkalmazni, ideértve a belföldi időszakos és javítás utáni hitelesítési kötelezettséget is.


Az utolsó módosítás dátuma: 2017-06-06