MKEH »

Tájékoztatás

 

Tájékoztató kockázatértékelés elkészítésére kötelezett nemesfémmel kereskedő és árukereskedő ügyfeleink számára a Nemzeti Kockázatértékelésről

 2017. június 26. napján hatályba lépett az Európai Unió és az ENSZ Biztonsági Tanácsa által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések végrehajtásáról szóló 2017. évi LII. törvény (a továbbiakban: Kit.) és a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény (a továbbiakban Pmt). A fenti törvények végrehajtásáról a 21/2017. (VIII. 3.) NGMr. és a 33/2017. (X. 26.) NGMr.(útmutató) rendelkezik, utóbbi a kockázatértékeléshez szükséges besorolás kérdésében ad eligazítást.

A Pmt. hatálybalépéskor már működő szolgáltatók a belső szabályzataikat a felügyeleti útmutató kiadását követően 90 napon belül,

legkésőbb 2018. január 27. napjáig

kötelesek a Pmt. rendelkezéseinek megfelelően átdolgozni és bejelentésüket írásban megküldeni a hatóságnak.

Valamennyi szolgáltatónak újból be kell jelentenie a kijelölt személyt a Nemzeti Adó és Vámhivatal részére, elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül és ezt a visszajelzés számával igazolni a hatóság felé tett bejelentésben.

A Pmt. 65. § (9) bekezdése értelmében a nemesfémmel kereskedőknek a tevékenység megkezdésétől (nyilvántartásba vétel) számított 45 napon belül kell elkészíteni belső szabályzatukat és jóváhagyás céljából benyújtani a hatóság részére.

A kockázatértékelés elkészítéséhez a Nemzetgazdasági Minisztérium által már nyilvánosságra hozott, az Összefoglaló a Nemzeti Kockázatértékelés felülvizsgálatáról szóló publikus anyagot közzétesszük. A szolgáltatói szektorok sajátosságaira is kitérő, ún.”szolgáltatói változat” még nem készült el.

 Budapest, 2018. január 16.

 Szűcs Árpád

 osztályvezető

2018. január 16.
Vissza