MKEH » Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Kérdések és válaszok SZÉP kártya felhasználók számára

Kategória: Fő-oldal » Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztály » Kérdések és válaszok SZÉP kártya felhasználók számára


1. Mi a SZÉP Kártya?

Megjelenésében és használatában is leginkább a bankkártyákhoz hasonlítható elektronikus cafeteria utalvány. A Széchenyi Pihenő Kártyával (továbbiakban: SZÉP Kártya) belföldi üdülést, pihenést, meleg étkezést, sportszolgáltatásokat, múzeumi belépőket, színházjegyeket stb. lehet kifizetni.

Arról, hogy pontosan mely szolgáltatásokért tud SZÉP Kártyával fizetni, bővebb tájékoztatást talál a megelőző oldalunkon.

Milyen szolgáltatások fizethetőek az egyes alszámlák vonatkozásában?


2. Hogyan lehetek SZÉP Kártya birtokosa?

A munkáltató biztosíthatja béren kívüli juttatási formaként és igényelheti meg munkavállalói számára, amennyiben ezen cafeteria elemet választották.

A SZÉP Kártyát csak a munkáltató igényelheti azoknál a szolgáltatóknál, amelyek a kormányrendelet szerint megfelelnek a kibocsátás feltételeinek. Jelenleg a K&H Csoportszolgáltató Központ Kft., az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft. és az OTP Pénztárszolgáltató Zrt.


3. Vásárolhatok-e SZÉP Kártyát?

SZÉP Kártyát vásárolni nem lehet, azt a munkáltató igényelheti. (Lásd 2. pontban)

 


4. Milyen szolgáltatások igénybevételéhez használhatom fel a SZÉP kártyát? Mik azok a SZÉP Kártya alszámlák (vagy zsebek)?

Arról, hogy pontosan mely szolgáltatásokért tud SZÉP Kártyával fizetni, bővebb tájékoztatást talál a megelőző oldalunkon

A SZÉP Kártya rendszerén belül 3 különböző alszámla létezik, melyeket ún. zsebeknek is neveznek:

  • szálláshely alszámla
  • vendéglátás alszámla
  • szabadidő alszámla

Az alszámlák a SZÉP Kártya nyitásával automatikusan létrejönnek, nem kell őket külön megnyitni.

Az egyes alszámlákon lévő összegekből csak bizonyos, a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 55/2011. (IV. 12.) Kormányrendelet (továbbiakban: R.) szerinti szolgáltatások fizethetőek (lásd bevezetőben említett link).

Az alszámlák között van átjárhatóság, például a szálláshely szolgáltatás bármely alszámláról kiegyenlíthető. Továbbá 2013. július 1. óta gyógyfürdő- és strandbelépőért is lehet mindhárom alszámláról fizetni.

A SZÉP Kártya a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (SZJA tv.) szerinti béren kívüli juttatások egyik lehetséges formája és az SZJA tv. határozza meg, hogy az egyes alszámlák maximálisan milyen mértékű utalványösszeggel tölthetőek fel.

E szerint:

  • szálláshely alszámlára maximálisan 225 ezer forint
  • vendéglátás alszámlára maximálisan 150 ezer forint
  • szabadidő alszámlára maximálisan 75 ezer forint

 

összeg tölthető fel.


5. Hol találom meg, hogy melyik szolgáltatónál fizethetek SZÉP Kártyával?

A kártyaelfogadó helyek listáját a kártyakibocsátók honlapján találja meg, de rendszerint a szolgáltatók is feltüntetik saját web oldalikon, hogy mely SZÉP Kártya kibocsátó kártyájával lehet náluk szolgáltatásaik ellenértékét kiegyenlíteni.

https://www.otpszepkartya.hu/?cr=RFlQXQULVAJRWQpdVR9RWTow

https://www.mkbszepkartya.hu/SzolgaltatoKereso.aspx

https://www.kh.hu/publish/kh/hu/khcsoport/SZEP_Kartya.html


6. Milyen módokon tudok a SZÉP Kártyával fizetni?

SZÉP Kártya elfogadására 3 fajta lehetőség van az elfogadóhelyeken:

• a kialakított POS terminál kártyaolvasóján keresztüli használattal,
• az internet használatával,
• telefonos felhatalmazó központ igénybe vételével (voice autorizáció).


7. Mi történik abban az esetben, ha SZÉP Kártyám elveszett, vagy megrongálódott?

A SZÉP Kártya elvesztése vagy megrongálódása esetén a pótlása, azaz a pótkártya kiállítása már költségtérítéses, amelynek díja 1.500 Ft + Áfa. A kártyán lévő összeg nem veszik el, az a pótkártya aktiválása után ismét elérhető lesz, de hasonlóan a bankkártyákhoz, elvesztése esetén a SZÉP Kártya letiltásáról tanácsos haladéktalanul intézkedni.


8. A SZÉP Kártyámon levő összeget családtagjaim örökölhetik-e?

Igen.


9. Lehetséges-e készpénzzel vagy bankkártyával és SZÉP Kártyával együttesen fizetni?

Igen.

A kártyabirtokosnak jeleznie kell az elfogadóhely részére, hogy mekkora összeget szeretne SZÉP Kártyáról fizetni (különösen akkor, ha tudja, hogy rendelkezésre álló egyenlege nem lesz elegendő a teljes számla rendezésére), és mennyit kíván kifizetni készpénzben, vagy bankkártyával.


10. Lehet-e áfás számlát kérni SZÉP Kártyás fizetés esetén?

Igen, de csak a kártyabirtokos nevére állítható ki a számla.

 


11. Fizethet-e más a Kártyámmal?

A Kártyát csak a kártyabirtokos használhatja, más nem fizethet vele. A Kártya birtokosát azonosítja az aláírása, a Kártya hátoldalán és a bizonylaton szereplő aláírásoknak egyezniük kell. Az elfogadóhely ezen kívül ellenőrizheti a személyazonosságot is. A SZÉP Kártya elvesztése esetén a letiltásáról tanácsos haladéktalanul intézkedni.

A közeli hozzátartozók számára társkártya váltható ki, amelynek segítségével ők külön is fel tudják használni a Kártyához tartozó elektronikus utalványokat, mint a társkártya birtokosai.


12. Lehetnek-e a kártyahasználatnak pluszköltségei? Átháríthatja-e az elfogadóhely a kártyabirtokosra a jutalékot?

Nem, a kártyabirtokost terhelő költsége nincs a SZÉP Kártyának, így az elfogadóhely által fizetendő jutalék sem hárítható rá.


13. Ki lehet-e fizetni az idegenforgalmi adót SZÉP Kártyával?

Nem. Az idegenforgalmi adó nem fizethető ki SZÉP Kártya felhasználásával.


14. Mennyi ideig érvényes a SZÉP Kártya és a rajta lévő összeg meddig költhető el?

A SZÉP Kártya a kibocsátástól számított öt éven át érvényes. A SZÉP Kártyára átutalt összeg mindig a juttatás évét követő második naptári év május 31-ig használható fel.


15. Utazási irodában külföldi utazásomat fizethetem-e SZÉP Kártyával?

NEM.